Info

Proljetna škola i takmičenje “CRIME PREVENTION THROUGH CRIMINAL LAW & SECURITY STUDIES” & ADRIATIC MOOT COURT COMPETITION”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proljetna škola i takmičenje “CRIME PREVENTION THROUGH CRIMINAL LAW & SECURITY STUDIES” & ADRIATIC MOOT COURT COMPETITION” održana u Dubrovniku – Od 11. do 17. marta 2018. na Inter-univerzitetskome centru (IUC) u dubrovniku je održana proljetna škola i moot court takmičenje na temu „Innocence project“ u organizaciji Pravnoga fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

Predavanja su održali svjetski poznati stručnjaci iz oblasti krivičnoga prava, teoretičari i praktičari (iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Makedonije, Irana, Švedske i Hrvatske), koji su studentima iz regiona i ostalim učesnicima prenijeli važna iskustva o „projektu nedužnosti“ koji je pokrenut prvo u SAD-u, a sada se postepeno širi i na zemlje Evrope. Hrvatska je, kao domaćin projekta, prva i jedina u regiji koja je započela „projekt nedužnosti“. Radi se, zapravo, o projektu preispitivanja pravosnažnih krivičnih presuda u onim predmetima gdje nisu korišteni određeni dokazi, najčešće iz razloga što tada postojeća naučna razvijenost i tehnologija nisu dopuštali određena ispitivanja.

Posljednja dva dana je održano i moot court takmičenje polaznika škole u kojem su učestvovale i tri studentice s Pravnoga fakulteta u Zenici: Amna Hrustić (master), Elbisa Halvadžić (master) i Sarah Slipac (II godina). Amna Hrustić je, osim što je osvojila drugo mjesto za najboljega oratora cijeloga takmičenja, bila u timu koji je odnio pobjedu na moot courtu. I pored toga što se nisu uspjele plasirati u finale, studentice Elbisa Halvadžić i Sarah Slipac dobile su najveće pohvale i komplimente članova sudskoga vijeća.

Jedan od sudija u završnici takmičenja bio je i profesor s našega fakulteta, doc. dr. Enis Omerović. Pored svesrdne podrške Fakulteta, studenti su imali i finansijsku podršku firme Securitas d.o.o., te Kenana Bajramovića, mladoga advokata iz Zenice, bivšega studenta našeg Pravnog fakulteta.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno