Kultura

Svjetski dan lutkarstva u BNP-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetski dan lutkarstva u BNP-u – Dječija, omladinska i lutkraska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica obilježila je, kako to i dolikuje ovakvom povodu, igranjem lutkarske predstave za najmlađe.

Riječ je o predstavi „ŽUTI MASLAČAK“ u režiji Miroljuba Mijatovića, prvoj predstavi za bebe (uzrasta od 6 do 36 mjeseci) na repertoaru zeničkog pozorišta. Tradicija i pozorišni običaji nalažu da se za ovaj lutkarski praznik pročita cirkularno pismo nekog od značajnih umjetnika ili pozorišnih djelatnika na svjetskom nivou.

Ove godine čitano je pismo poljskog kritičara, povjesničara i teatarskog kritičara Zdislava Henrika Jurkowskog, koji je cijeli svoj život posvetio lutkarstvu. Nažalost, profesor Jurkowski je u januaru ove godine preminuo, pa je čitano njegovo pismo iz 2011.godine.

Svečanoj izvedbi predstave „ŽUTI MASLAČAK“ prisustvovala su djeca iz zeničkog vrtića „DUNJA“ i time upotpunili ovaj značajni pozorišni datum.

Marketing BNP-a



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno