Biznis

Svjetska nestašica suncokretovog ulja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sukob u Ukrajini izazvao je deficit suncokretovog ulja na svjetskom tržištu. Obustavljena je prerada suncokretovog sjemena, ali i izvoz, što utiče na obim isporuke.

Kako je nedavno objavio portal Agroklub, ta zemlja je, inače, veliki proizvođač ulja i zajedno s Rusijom pokriva oko 80 odsto globalnog tržišta.

Mađarska je još ranije zabranila izvoz sjemena suncokreta, dok je Vlada Sjeverne Makedonije, u sklopu mjera za zaštitu standarda stanovništva, takođe obustavila plasman ulja na druga tržišta. Inače, svjetski mediji prenose da je stopiranje izvoza iz crnomorskih luka dovelo do smanjenja njegove upotrebe i povećanja potražnje za drugim biljnim uljima (repičinim, sojinim, palminim i kukuruznim).

Međutim, zamjena će biti upitna zbog ograničene ponude, navodi “Oilworld”. EU je uvezla 1,52 miliona tona ukrajinskog suncokretovog ulja u periodu oktobar–decembar 2021. To je manje u odnosu na 2,16 miliona tona u istom periodu 2020. godine. Međutim, ono je činilo 86 odsto ukupne isporuke te robe u EU.

Globalno tržište ne može da nadomjesti ovaj gubitak od 1,2 do 1,3 miliona tona mjesečno bez znatnog smanjenja potrošnje ulja i masti. Sankcije Rusiji su dodatno doprinijele vrtoglavom rastu cijena sačme od uljane repice u Evropi. Rusija je do sada činila više od trećine uvoza te stočne hrane u EU.

Portal prenosi da je Argentina u EU izvezla samo 10.000 tona suncokretovog ulja. U toj zemlji je 2. marta krenula žetva i požnjeveno je oko 1,64 miliona tona sjemena na 30 odsto zasijanih površina. Iako je cijena argentinskog suncokretovog ulja porasla, u prvoj nedjelji marta, njihova je ponuda ograničena, a izvoz može da dostigne u najboljem slučaju 0,8 miliona tona u periodu januar–septembar 2022, što je povećanje od 0,1 milion tona u odnosu na isti period prethodne godine.

Autor: AgroklubStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno