Sudske klupe

Svjedok na suđenju Amiru Zukiću o zapošljavanju u Elektrodistribuciji Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjedok na suđenju Amiru Zukiću o zapošljavanju u Elektrodistribuciji Zenica – U nastavku suđenja generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i drugim optuženim u predmetu “Bosna”, u Općinskom sudu Sarajevo svjedočio je svjedok Tužilaštva KS Edisej Sirotanović, direktor Elektrodistribucije Zenica. Sirotanović je ispričao kako je Esed Džananović, bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH, tražio od njega da zaposli Ismeta Keserovića iz Zavidovića.

Svjedok je kazao da je nakon njegovog imenovanja u februaru 2016. godine obaviješten da je bravar u Travniku preminuo te da je potrebno zaposliti osobu koja će ga zamijeniti. Međutim, umjesto za bravara, raspisan je konkurs za elektromontera, a Džananović je nazvao Sirotanovića i rekao mu da Ismet Keserović bude primljen na poziciju te mu je dao njegov broj telefona. Nakon što je ustanovljeno da je riječ o sinu dugogodišnjeg uposlenika Elektroprivrede Seada Keserovića i da Džananovićev kandidat živi u Zavidovićima, Sirotanović je nazvao Džananovića kako bi ga obavijestio da se protivi zapošljavanju, jer bi se povećali troškovi preduzeća i jer kandidat ne bi mogao raditi dežure s obzirom na to da ne živi u Travniku. Sirotanović tvrdi da se Džananović tada složio, ali da nije odustao od svojih namjera. U telefonskom razgovoru je rekao Sirotanoviću da će mu “dostaviti drugo ime kada njemu ovi njegovi dostave”.

Kada je Sirotanović otišao na godišnji odmor, ovlasti je prenio na svog zamjenika Ahmeda Mutapčića koji ga je nazvao kako bi ga obavijestio da je Džananović “naredio” da se Ismet Keserović zaposli. Sirotanović je kazao da se ne slaže, ali da je Mutapčić odlučio jer je on direktor kad njega nema.

Po povratku s godišnjeg odmora, 18. jula prošle godine, Sirotanoviću je dostavljena odluka da se Ismet Keserović zaposli na neodređeno vrijeme. Sirotanović tvrdi da mu je uposlenik Šemso Fehrić na sastanku prenio da mu je kući dolazio uznemireni Sead Keserović te da mu je rekao mu u Zavidovićima traže 16.000 KM za zaposlenje sina.

Sirotanović je tokom svjedočenja ispričao da je pozvao Seada Keserovića na razgovor te da mu je Keserović, u prisustvu Fehrića i pravnika u Elektrodistribuciji Zenica Zlatana Hadžića, kazao da mu je Ismet Alihodžić, nakon što je bezuspješno pokušavao zaposliti sina, predložio da ga upozna s ljudima koji mu mogu pomoći da zaposli sina za novac. Prema Sirotanovićevim riječima, Alihodžić je Keseroviću tada spomenuo Ramiza Karavdića, Senada i Nedžada Traku te Safeta Bibića.

Keserović je digao kredit u iznosu od 16.000 KM, ali je odustao od namjere da sinu “kupi” radno mjesto te je od navedenih osoba tražio da vrate sinove dokumente, što su oni u više navrata odbili. Keserović je Sirotanoviću kazao da će slučaj prijaviti policiji, a Sirotanović ga je upozorio da će u protivnom to učiniti on.

Sirotanović je na suđenju rekao da su nakon nekog vremena došla dva pripadnika Federalne uprave policije koji su ga pitali za slučaj Keserović. Sedam dana kasnije, Sirotanović je pozvan u FUP gdje mu je, tvrdi, rečeno da zaposlenje neće biti realizovano, ali da on, ukoliko ga neko bude pitao, kaže da je sve završeno, odnosno da je Ismet Keserović zaposlen. Sirotanović je istakao da ga je Džananović pozvao 24. augusta i da ga je pitao da li je Keserović počeo raditi, a on mu je odgovorio potvrdno.

U međuvremenu, dok je bio na godišnjem odmoru, Sirotanović tvrdi da je Džananović na njega i Ahmeda Mutapčića vršio pritisak da u Elektrodistribuciji u Zenici u stalni radni odnos primi diplomiranog kriminalistu iz Sarajeva. Sirotanović navodi da je kazao da kandidat ne ispunjava uslove jer, osim što je kriminalista, nema nikakvog radnog iskustva, na šta mu je Džananović odgovorio da će pozvati kandidata i reći mu da izmijeni CV.

Sirotanović je ispričao i da je krajem aprila 2016. godine obavijestio Džananovića da prije 1. maja planira objaviti oglas za primanje pripravnika i različitih kadrova tehničara i elektromontera na određeno vrijeme, odnosno do kraja tekuće godine. Međutim, Džananović mu je rekao da mu je trebao ranije javiti, jer se on nije “usaglasio s drugim ljudima”, ali nije precizirao s kojim. Po Džananovićevom nalogu, oglas je objavljen 9. maja, dok su oglasi u Sarajevu, Bihaću i Tuzli poništeni. Prema riječima svjedoka, oglas u Zenici nije poništen jer su tražili pripravnike i uposlenike na određeno. Zbog prijetnji i pritisaka, Sirotanović tvrdi da je po povratku s godišnjeg odmora u julu prošle godine planirao tražiti da bude izuzet iz zapošljavanja.

Svjedok je kazao da u Elektroprivredi BiH postoje tri načina zapošljavanja, posredovanjem Zavoda za zapošljavanje, javnog oglasa i neposrednim izborom poznatog kandidata, odnosno onog ko se pismeno obratio ili je ranije radio u preduzeću. Zanimljivo, prvi slučaj se nikada ne praktikuje.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje. Zukića se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Eseda Džananovića se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukića i Bibića se, prema navodima Tužilaštva, tereti da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH, nakon čega su preko Džananovića realizirana nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno