Sudske klupe

FOTO: U Turskoj uhapšeno pet osumnjičenih pripadnika ISIL-a, među kojima je i Begzad Spahić iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U Turskoj uhapšeno pet osumnjičenih pripadnika ISIL-a, među kojima je i Begzad Spahić iz Zenice – Turske snage sigurnosti uhapsile su ovih dana pet stranih državljanina osumnjičenih za pripadnost ISIL-u.

Kako prenose turske agencije, među petoricom uhapšenih je i Begzad Spahić, državljanin Bosne i Hercegovine, za kojim je raspisana crvena potjernica Interpola. Oni su uhapšeni u provinciji Kilis, na jugu države, pri pokušaju ilegalnog prelaska tursko-sirijske granice.

Prilikom hapšenja policija je kod osumnjičenih pronašla tri kilograma eksploziva, četiri štapniska upaljača, tri ručne granate, kao i eksploziv u samoubilačkom prsluku, koji je pronađen u prtljagu jednog od osumnjičenih. Begzad Bega Spahić ili sada Ebu Derda, prema tvrdnjama mještana Orahovca, jedne od vehabijskih zajednica nadomak Zenice, vraćao se u BiH jer je bio ranjen.

Spahić je u Siriju otišao 2013. godine. Većinu vremena, prema iskazu jednog od povratnika iz Sirije, proveo je u gradu Raka.

“Begzada Spahića sam upoznao u Raki, kao pripadnika ketibe Gorana Pavlovića. Kasnije sam čuo da je ranjen dok je bio na punktu. Pogođen je bespilotnom letjelicom“, izjavio je istražnim organima svjedok-pokajnik.

Prema policijskim informacijama, Spahić je u Siriji bio veoma blizak Muhamedu Tutmiću, svom zemljaku koji se prije dvije godine vratio iz Sirije i koji se mjesecima skrivao po šumama u okolini Zenice. Upravo u Tutmićevom društvu Begzad Spahić je 2013. godine otišao u Siriju, gdje mijenja ime u Ebu Derda El Bosni.

Bio je jedan od najaktivnijih bh boraca u Siriji, a u početku se borio u jedinici kojom je komandovao srbijanski državljanin Goran Pavlović. Nakon toga, priključio se specijalnim jedinicama pod komandom ISIL-a. U Raki je ostao sve do prije tri dana, kada se sa još četvoricom pripadnika ISIL-a prebacio u Tursku, gdje je i uhapšen.

Osim državljanina BiH Begzada Spahića, za kojim je ranije raspisana crvena potjernica, uhapšeno je i četvoro državljana Azerbejdžana Serkan Aliyev (29), Gulnur Sirmemedova (37), Nazanin Zeynalova (42) i Anactacnir Pozdiva (44).

Svi oni su izvedeni pred sud u Kilisu, te im je određen pritvor zbog sumnje da su počinili krivična djela “članstvo u terorističkoj organizaciji ISIS” i “posjedovanje eksploziva”. Turske snage sigurnosti pretpostavljaju da su teroristi ISIS-a planirali izvesti samoubilački napad u regiji. S petoro terorista koji su uhapšeni u Kilisu bilo je i dvoje djece.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno