Info

Švedski novinar došao do šokantnih podataka, vlada pokrenula istragu: Iz bivše SFRJ usvojeno 500 djece

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poznati švedski novinar i pisac Patrik Lundberg dobio je prije dvije godine najvišu švedsku nagradu za istraživačko otkriće godine – Veliku nagradu za novinare, kada je sa svojim timom razotkrio pozadinu inostranih usvajanja.

Ispostavilo se da su mnoga od njih bila ilegalna, da su djeca stigla preko kriminalnih kanala, pa ima indicija i da su otimana od roditelja. Ovo je u Švedskoj dugo bila javna tajna i vlasti su okretale glavu.

Lundberg je i sam usvojen iz Južne Koreje, a o svom životu sa požrtvovanom majkom i, također usvojenom, sestrom, ali i o rasizmu, socijalnoj bijedi samohranih roditelja i ostalim, kako kaže, “pukotinama u fasadi švedskog društva blagostanja”, napisao je potresnu autofikciju “Put leptira”.

– Istražujući temu ilegalnih usvajanja, došli smo do podataka o 500 djece koja su usvojena iz bivše Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore – kaže Lundberg za Novosti.

– Problem je u tome što ne znamo koliko njih je stiglo ilegalnim putem, jer ne možemo da se oslonimo na dokumentaciju. Ispostavilo se da je u mnogim slučajevima falsifikovana. Dobra stvar je ta što je poslije našeg pisanja vlada pokrenula trogodišnju istragu, koja još traje. Nadam se da ćemo po okončanju dobiti odgovore na pitanja.

Lundberg kaže da je u jednom trenutku bilo naročito popularno usvajati korejsku decu jer su “lijepa, pametna i zdrava”. Početna ideja bila je da se pomogne siromašnim mališanima bez roditelja da dobiju dom, ali je vremenom rastao standard i u nerazvijenim zemljama, pa je sve manje bilo djece za usvajanje. Potražnja je postala veća od ponude. Tada se u “biznis” uključuju pripadnici kriminalnog miljea i počinje trgovina. Također navodi da nisu bili rijetki primjeri da usvojena djeca imaju brata ili sestru blizanca, koji su ostavljani roditeljima.

– U vrijeme i poslije ratova na prostoru bivše Jugoslavije, mnogo žena je tvrdilo da su im djeca ukradena, ali su te tvrdnje odbacivane, uz objašnjenja da žene boluju od posttraumatskog sindroma. Međutim, nikada niko nije saznao šta se zaista dogodilo sa njihovom djecom – kaže Lundberg, inače novinar najpoznatijeg švedskog lista Dagens Nyheter.

Izvor: Novosti



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno