Info

Asocijacija Mostovi Prijateljstva i BZK Preporod Glamoč organizovali proslavu Dana državnosti u Glamoču

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer (26.11.) je 48 Zeničana posjetilo Livanjski kanton i u Glamoču za povratnike organizovalo Svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH uz bogat kulturno-umjetnički program.

Prilikom putovanja prema Glamoču iskoristili smo lijepo, ali hladno vrijeme da posjetimo Livno i prelijepo Dumanovo vrelo koje se nalazi u starom dijelu Livna.

Nastavili smo svoj put do jedne od posebnosti kojima Glamoč obiluje a to su džinovski nišani koji se nalaze na ulazu u Glamoč. Mezarje staro stotine godina ima veliki broj džinovskih nišana od kojih je najveći nišan visok 4 metra i težak nekoliko tona.

Stigli smo u Glamoč gdje su nas domaćini toplo dočekali u Edukativno-kulturni centru Medžlisa IZ Glamoč i sjedištu BZK Preporod Glamoč.

Saradnja koju imamo godinama sa Arifom Kovačevićem potpredsjednikom Skupštine Kantona 10 i velikim društvenim radnikom i Muhamedom Dragolovčaninom glavnim imamom Medžlisa IZ Glamoč razlog je našeg dolaska i realizacije programa.

Domaćini su za sve nas pripremili ručak i osvježenje u toplim prostorijama gdje smo se odmorili od četverosatnog putovanja.

U međuvremenu su sa planinarske avanture stigli i planinari koji su organizaciji PSD Poštar-Zenica izvršili uspon na planinu Šator gdje su postavili kamenu ploču sa čestitkom povodom Dana državnosti BiH. I oni su poslije ručka se pridružili obilježavanju Dana državnosti BiH koji je organizovan u prostorijama Doma kulture u Glamoču.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH je do sada posjetila preko 50 povratničkih naselja. I sada nam nije bilo teško da se organizujemo i dođemo u Glamoč da se družimo sa povratnicima.

Za njih smo organizovalo dvosatni program u kojem su učestvovali izvrsni umjetnici-muzičari Omer Kadrić, Dževad Mustafić, Hajrudin Halać-Heli, Hana Mehić, Melih Karan, Mirza Talić, Semir Palić i članovi orkestra KUD Željezara. Historičar Mensur Milak naš prijatelj održao je prigodan govor o važnosti historijskog datuma 25.novembra za Bosnu i Hercegovinu.

Publici su se izvrsno predstavili i članovi folklorne sekcije KUD Željezara-Zenica sa kojim imamo odličnu saradnju. Naš dugogodišnji prijatelj Gradsko-kulturno društvo Filigran je takođe obogatio program sa svojim članovima.

Svi učesnici u programu su bili odlični, i zaslužuju veliko poštovanje i pohvalu. Za organizaciju ove vrsta programa potrebno je mnogo truda i odricanja. Na kraju bez obzira na umor i sate putovanja svi u autobusu pri povratku u našu Zenicu smo sretni što smo posjetili Glamoč, i što smo na jedan dan obradovali povratnike-heroje Bosne i Hercegovine.

Još jednom hvala GUD Filigran-Zenica, KUD Željezara-Zenica, našim domaćinima Arifu i Muhamedu, članicama BZK Preporod-Glamoč koje su nas pripremile ukusan ručak. Hvala Mensuru Milaku, Melihu Karanu, Omeru Kadriću, Arinu Kadriću, Semiru Paliću, Adelu Sinanoviću, Dževadu Mustafiću, Hani Mehić, Salihu i Larisi Dizdarević, Enveru Beganoviću i mojoj porodici koja me podržava i putuje sa mnom. Hvala i Kenanu Kariću koji je veliki humanitarac, i naš prijatelj koji uvijek podržava pozitivne aktivnosti.

Mi idemo dalje ako Bog da u nove projekte i aktivnosti.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno