Zenica

Svečanom sjednicom Skupštine i dodjelom priznanja obilježen Dan ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na svečanoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, povodom obilježavanja 29. augusta – Dana ZDK, premijer tog kantona Mirnes Bašić dodijelio je tradicionalna priznanja zaslužnim pojedincima za njihov doprinos razvoju i promociji ZDK-a.

Priznanje „Plaketa ZDK-a“ ove su godine dobili profesor Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici dr. Edin Berberović (za doprinos razvoju nauke), načelnica Odjela za infetkivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica prim. dr. Eldira Hadžić (za doprinos razvoju medicine) te vlasnik građevinskog preduzeća „Neimari“ Zenica Derviš Kovačević (za doprinos razvoju privrede).

– Na jučerašnji dan, davne 1189. godine, potpisana je povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstriji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Zbog toga je ovaj značajan datum iz naše prošlosti, 2013. godine, izabran da se obilježava kao Dan ZDK – podsjetio je Bašić, koji je podvukao kako je “ovaj dan prilika da se rezimira godina iza nas”.

Pandemijska godina, kazao je, negativno je utjecala na sve aspekte društva, a u skladu s tim morali su prilagoditi rad Vlade ZDK te interventnim mjerama pokušali sačuvati zdravlje ljudi i radna mjesta.

– Vlastitim snagama, bez veće pomoći sa viših nivoa, osigurali smo sredstva za jačanje zdravstvenog sektora, pomoć privredi i poljoprivredi, a u isto smo vrijeme nastavili realizirati planirane razvojne projekte u oblasti putne i školske infrastrukture te aktivno radili na programima poticaja razvoja privrede i zapošljavanja – istakao je Bašić.

Uštedama i domaćinskim odnosom, dodao je, uspjeli su sačuvati likvidnost budžeta te izvršiti sve zakonske i ustavne obaveze prema korisnicima budžeta, redovno isplaćivati plaće zaposlenim u javnom sektoru…

– Statistički podaci govore da se ekonomija oporavlja. U odnosu na kraj 2020. godine, broj zaposlenih u našem kantonu, sa 30. junom, veći je za oko 4.000, a broj nezaposlenih manji je za oko 1.100. Na kraju prošle godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 8,6 posto, a pokrivenost uvoza-izvozom iznosila je 99,5 posto. Poređenja radi, pokrivenost uvoza-izvozom Federacije Bosne i Hercegovine iznosila je 59,40 posto – kazao je Bašić.

Interventnim mjerama, za koje je istakao kako su bile „pionirske u FBiH“, tokom pandemije uspjeli su sačivati hiljade radnih mjesta, a potom i raditi na konkurentnosti kompanija iz tog kantona. U zdravstveni su sektor, napomenuo je, tokom prošle godine usmjerili 9,4 miliona KM, odnosno oko šest miliona više nego 2019. godine.

Delegacije Skupštine i Vlade ZDK položile su danas i cvijeće na Spomen-obilježju “Kameni spavač” u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno