Zenica

Svečano otvoren Medica centar Maya

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Zenici svečano otvoren Resursno-konsultativni centar MAYA – Medica Zenica. Realizacija izgradnje Resursno-konsultativnog centra MAYA – uslijedila je nakon prošlogodišnje posjete g. Williama Hague-a, bivšeg ministra vanjskih poslovca Velike Britanije i gđe. Angeline Jolie Pitt, specijalne izaslanice UNHCR-a, koji su ujedno i suosnivači Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja u ratu.

Ovom značajnom događaju prisustvovale su zvanice iz političkog i društvenog života BiH, predstavnici nevladinog sektora i međunarodne zajednice u BiH.

Sabiha Husić, direktorica „Medice“ Zenica zajedno sa Chrisom McCarthyem, predstavnikom projekta MAYA Velika Britanija, otvorila je centar i ukazala na njegov značaj.

„U centru će se pružati 24-satna podrška i savjetovanje putem SOS telefona 1265 i jedinstvenog telefona namijenjenog za podršku preživjelim seksualnog nasilja i njihovim članovima porodice 080022334. Izgradnjom Resursno-konsultativnog centra MAYA-Medica Zenica, dobili smo priliku da se prošire kapaciteti sigurne kuće za 8 kreveta, a koji su namijenjeni ženama i djeci preživjelim nasilja i traume. „Medica“ Zenica je stručna nevladina organizacija, koja uspješno i kontinuirano pruža sveobuhvatnu podršku prilagođenu individualnim potrebama preživjelih. Liječenjem trauma širimo povjerenja, doprinosimo pomirenju i miru u BiH, zemlji koja ima mnogobrojne prednosti i ljepote samo ih trebamo vidjeti, prepoznati, poštovati i iskoristiti“, navela je Husić, u svom obraćanju prisutnima.

Chris McCarthy predstavnik projekta MAYA, koji je osnovan od Konzervativne partije Velike Britanije, je rekao „Bili smo inspirisani radom našeg bivšeg ministra vanjskih poslova Williama Hagu-a i specijalne izaslanice UNHCR-a Angeline Jolie Pitt, ali isto tako, bili smo inpirisani Sabihom Husić i njenim izvrsnim timom u „Medici“ Zenici. Pokazali ste nam saosjećenje anđela na zemlji i želio bih da vam cestitam na vašem izuzetnom radu. Čast mi je i zadovoljstvo da smo mogli pomoći da se izgradi ovaj centar i danasnje otvaranje je jedan od najponosnijih trenutaka u mom životu“.

U povodu otvaranja Resursno-konsultativnog centra Chris McCharty je pročitao pismo koje je uputila gđa. Angelina Jolie Pitt. U pismu se između ostalog navodi: „Prije godinu dana imala sa čast da posjetim Medicu Zenica i da se sretnem sa nekim od vas. Stoga sam oduševljena da vam čestitam na otvaranju vašeg novog Resursno-konsultativnog centra. Vec godinama Medica Zenica je za mnoge mjesto mira, utočišta, podrške i nade. To je i najbolji primjer kako možemo pomoći jedni drugima u teškim vremenima. Nadam se da će u MAYA centru mnoge žene i muškarci primiti pomoć koju trebaju i zaslužuju kako bi izgradili sigurnu budućnost za sebe i svoje porodice.

“ Tim povodom direktorici Medice Zenica, uručena je fotografija sa čestitkama i potpisima gđe. Jolie Pitt i g. Hague-a. Također, gđa. Angelina Jolie Pitt je sa svojom porodicom u povodu otvaranja Resursno-konsultativnog centra uplatila donaciju u vrijednosti 5000 dolara za opremanje Dječijeg prostora u Centru sa porukom da se nada da će ponovo posjetiti Medicu Zenica, te poželjela uspješan nastavak rada.

U okviru svoijh servisa sigurne kuće, psihološkog i pravnog savjetovališta, dječijeg i kriznog centra, edukativnog centra za edukaciju i ekonomsko osnaživanje i telefonskih linija „Medica“ Zenica pružila je 450.000 usluga u cijeloj BiH, a izgradnjom Resursno-konsultattivnog centra MAYA, “Medica“” Zenica proširit će dosadašnje kapacitete.

mr.sci. Sabiha Husić, direktorica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno