Zenica

Stop ugrizu: 130 tužbi Zeničana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

– Općinskom sudu u Zenici dosad je podneseno oko 130 tužbi zbog napada pasa-lutalica i nanošenja ozljeda građanima, a sud je već donio jednu presudu po ovim tužbama koja je pravosnažna, ali oštećenoj osobi nije isplaćena odšteta. Ovo je rečeno na javnoj raspravi o problemu pasa-lutalica u Zenici koju je organiziralo Udruženje “Stop ugrizu”.

Istaknuto je da se broj pasa-lutalica u Zenici svakodnevno povećava. Doneseni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja nije puno pomogao, s obzirom na to da je urađen s brojnim nedostacima i najlogičnije rješenje je, rečeno je, da se zakon hitno koriguje. Predsjednik Udruženja “Stop ugrizu” Adnan Omerdić pozvao je sve sugrađane na građansku odgovornost, posebno one koji su u prilici da na različitim sastancima efikasnije ukažu da psi-lutalice nisu samo problem ovog grada i da nešto treba mijenjati u zakonskim okvirima.

-Mi u Zenici imamo dnevno dva do tri ugriza pasa-lutalica što vać sada ukazuje da je ugrožena bezbjednost građana. Puno više je onih sugrađana koji svakodnevno imaju manjih ili većih problema kako se sačuvati od eventualnog napada ili kako sačuvati imovinu od agresivnih pasa – kazao je Omerdić.

Gradsko vijeće Zenice zbog povećanog broja pasa-lutalica na ulicama i broja napada, počelo je gradnju azila za pse u jednom mjesnoj zajednici, ali je ona privremeno obustavljena zbog nedostatka sredstava koja su prošle godine preusmjerena na sanaciju šteta od poplava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno