Nogomet

Sve više se priča i razmišlja o skraćenju Premijer lige BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer liga je počela sa 20 klubova, no vremenom se smanjivala, trenutno je na 12, a taj broj klubova mogao bi se dodatno skratiti u skorijoj budućnosti, saznaje portal SportSport.ba.

Još u aprilu 2015. godine Generalna skupština Fudbalskog saveza BiH donijela je odluku o promjeni broja klubova u Premijer ligi, odnosno smanjenju borja članova elitnog ranga bh. fudbala sa 16 na 12 i to se ubrzo ispostavilo kao jako dobar potez.

Od sezone 2016/17 na snazi je Premijer liga sa 12 timova. Bio je cilj da se poboljša sam kvalitet fudbala, a veoma brzo gotovo svi su oduševljeno pozdravili ovu promjenu i zaključili da je zaista bila pun pogodak.

Prvobitno se igrao dvokružni sistem, nakon kojeg je šest prvoplasiranih igralo Ligu za prvaka, a preostalih šest razigravalo za opstanak, no taj sistem nije bio najidealniji, pa se počelo trokružno igrati i tada smo dobili mnogo uzbudljivija prvenstva.

Sada se među čelnim ljudima Saveza pojavljuje nova ideja, a to je da se liga skrati sa 12 na 10 timova. Čelnici FSBiH sve više razmišljaju o tome i spremaju se na novu promjenu, naravno sa ciljem da se poboljša sama liga i njen kvalitet.

Igrao bi se četverokružni sistem i imali bismo ukupno 36 kola. S obzirom na to da je pet terena obnovljeno, da već imamo Grbavicu i da se rade tereni u Doboju i Širokom Brijegu, ne bi bilo problema da se prvi dio sezone produži za tri kola, tako da ni to ne bi bila prepreka.

Ovo je za sada ideja i plan za budućnost. Naravno, ne bi skraćivanje došlo tako brzo, ne od sezone 2024/25, ali velika je mogućnost da se prije početka nove sezone donese odluka i da se klubovi obavijeste o tome, pa da sezonu 2025/26 Premijer ligu započne 10 klubova.

nače, podsjetit ćemo da je po nastanku Premijer ligu igralo čak 20 klubova, ali veoma brzo je taj broj smanjen na 16, potom 12, sada je vrijeme možda i za neke nove velike promjene.

Za kraj dodajmo da je austrijska Bundesliga također liga sa 10 klubova i tamo već godinama taj sistem fantastično funkcioniše, a kao što je poznato 10 klubova ima i HNL, te Slovenija.

Sada vas pitamo da za mišljenje i da li ste za promjenu sistema takmičenja, pa da u budućnosti gledamo Premijer ligu sa 10 timova?

Autor: sportsport.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno