Nogomet

Kreće borba za rukovodeće pozicije u bh. fudbalu: Donosimo vam “mapu puta” fudbalskih izbora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalska Bosna i Hercegovina u 2024. ulazi u izbornu godinu s tim da će izbori u krovnoj kući bh. fudbala biti održani u 2025. godine jer su prošli održani u 2021.

Rijetko u kojoj zemlji izbori za čelne fudbalske pozicije izazivaju pažnju kao u Bosni i Hercegovini, a u isto vrijeme, gotovo da ne postoji zemlja na svijetu sa kompliciranijim izbornim procesom od naše domovine.

No, u ovom trenutku je to manje važno, odnosno bez obzira na komplikovan izborni proces, priliku da u njemu učestvuju imaju svi fudbalski radnici i mogu se “dokopati” pozicija koje imaju glavnu riječ u bh. fudbalu.

Istina, put do bosanksohercegovačke fudbalske vlade koju čini 15 članova (Izvršni odbor) nije nimalo lagan i on počinje od takozvane baze, odnosno od izbora na nivou opštinskih i gradskih saveza.

Upravo sa tim izborima počinje izborni proces, a prema informacijama do kojih je došao SportSport.ba otvorit će ga opštinski i gradski savezi u Fudbalskom savezu Republike Srpske. Prema “mapi puta” planirano je da se ti izbori održe u periodu od 15. februara do 15. marta naredne godine.

Nakon toga u periodu od 15. aprila do 15. maja biće održani izbori u područnim savezima FSRS, a od 15. juna do 15. jula FSRS će dobiti predsjednika i Upravni odbor.

U Nogometnom savezu Federacije Bosne i Hercegovine prema našim informacijama izborni proces će početi nešto kasnije, odnosno izbori u opštinskim i gradskim savezima će biti održani u periodu od 1. do 31. oktobra 2024. godine.

Izbori u Fudbalskom savezu BiH će biti najvjerovatnije sredinom 2025. godine

Narednu 2024. godinu će zatvoriti, vjerovatno i najvažniji izbori, oni kantonalni u Federaciji Bosne i Hercegovine. Oni će biti održani u periodu od 1. novembra do 15. decembra 2024. godine.

Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine novo rukovodstvo na period od četiri godine će dobiti početkom 2025. godine, odnosno u periodu od 15. januara do 28. februara.

I za sami kraj su planirani izbori u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine. Iako su po nekoj piramidi najvažniji s obzirom na gore navedenu izbornu procedurru, zapravo budu najmanje zanimljivi jer uglavnom se prije glasanja članova Skupštine Fudbalskog saveza BiH sve zna.

Na ovim izborima se bira 15 članova Izvršnog odbora i to 10 iz NSFBiH i pet iz FSRS s tim što automatizmom predsjednici NSFBiH i FSRS ulaze u bh. fudbalsku vladu. Također se bira i prvi čovjek bh. fudbala i dva dopredsjednika te nekoliko skupštinskih komisija, a on i će se održati u periodu od 1. marta do 31. decembra 2025. godine.

U svakom slučaju, izbori su pred vratima, a da li će se neko od legendarnih bh. fudbalera uputiti u borbu za neka od rukovodećih mjesta, saznat ćemo ubrzo, Do sada je to bio rijedak slučaj, uglavnom su naši proslavljeni fudbaleri kritikovali rad vladajućih, no nisu se upuštali u izbornu borbu.

Autor: sportsport.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno