Nogomet

Sve UEFA-ine odluke: Kako se mogu završiti prvenstva i koji su opravdani razlozi za potpuni prekid

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
UEFA je još jednom preporučila savezima da iscrpe sve mogućnosti kako bi se prvenstva završila, ali je razgovarano i o rješenjima u slučaju da to ne bude moguće u pojedinim državama zbog restrikcija koje su vlade uvele zbog pandemije koronavirusa.

Idealan scenarij je da se prvenstva završe prema postojećim pravilima i da se tako dobiju učesnici evropskih takmičenja. UEFA je dala dozvolu ligama da promijene format takmičenja. Tako bi se neke lige mogle završiti kroz doigravanje, kako bi se učesnici u Evropi dobili sportskim putem.

UEFA je navela dva opravdana razloga za potpuni prekid takmičenja. Prvi se odnosi na vanredna stanja u državama. Ukoliko vlasti ne dozvole odigravanje utakmica, onda će o putnicima u Evropu iz tih liga biti odlučeno na osnovu stanja na tabeli u trenutku prekida.

Drugi razlog za potpuni prekid takmičenja je procjena da će odigravanje utakmica klubovima donijeti nepremostive ekonomske probleme koji će dovesti u pitanje njihovu dugoročnu stabilnost. Primjera radi, u Bundesligi i 2. Bundesligi će samo na testove onih koji su uključeni u odigravanje utakmica potrošiti 2,5 miliona eura. Odigravanje utakmica u ovakvim uvjetima nekim klubovima moglo bi donijeti dodatne nepremostive finansijske gubitke.

Ako ne bude postojao opravdan razlog za prekid takmičenja i ako o učesnicima evropskih takmičenja bude odlučeno netransparentnim i diskriminatorskim načelima, onda će im UEFA zabraniti nastup u evropskim takmičenjima.

Na sastanku Izvršnog odbora odlučeno je da će naredno Evropsko prvenstvo zadržati naziv EURO 2020.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno