Naše

Sve je manje onih koji će raditi za 300-400 maraka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve je manje onih koji će raditi za 300-400 maraka – U posljednje tri godine svjedoci smo brojnih odlazaka iz Bosne i Hercegovine. Kompletne porodice, koje su imale poslove su napustile zemlju, i svoju sreću i bolji život potražile u zapadnim zemljama, prvenstveno Njemačkoj.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, u 2017. godini Bosnu i Hercegovinu je napustilo 35.377 osoba, što je od 2013. ukupno 151.101 osoba.

To nas navodi da se obistinilo obećanje jednog političara iz 2014. godine, koji je rekao da će se zaposliti više od 100.000 osoba. Zaposli se, ali u Njemačkoj, Austriji, Norveškoj, Danskoj  i drugim zemljama Zapada.

Postajemo zemlja slučaj u kojoj će ostati samo „dobro uhljebljeni mrtvaci“ po javnim preduzećima i državni službenici, kojima neće biti nigdje bolje nego tamo gdje sada i jesu.

Nećemo više da radimo za 300-400 maraka

Kako je veliki broj od onih 150.000 koji su napustili zemlju radio za 300-400 KM, morao je neko popuniti i ta mjesta. Prije nekoliko sedmica kao bomba je odjeknula vijest da je jedna firma u BiH tražila 400 radnika, i na konkurs se samo prijavila dva. Da, samo dva radnika su se prijavila da rade 12 sati dnevno za 400 KM. Neće više ljudi da rade za tako mali novac, to moraju znati poslodavci, ali i država koja štiti te poslodavce.

Država štiti tajkune, vlasnike velikih firmi, u kojima radnici rade neplaćene prekovremene sate, u kojima je plata mizerija, dok se tajkuni bogate. Politika i država takve štite, jer su ih oni i napravili, oni im finansiraju političke kampanje i tako prave jaku vezu između politike i tajkuna.

Ostaju samo „dobro uhljebljeni mrtvaci“

Napuštaju nas brojne stručne osobe, inžinjeri, ekonomisti, pravnici, ljekari… Nemali broj visoko obrazovanih iz BiH se prekvalifikuje u medicinske sestre, braću, tehničare i odlaze raditi poslove za koje se nisu školovali u Bosni i Hercegovini.

I za kraj, i u BiH se zapošljavaju ljudi

Prema tvrdnjama iz Poreske uprave FBiH, od 2014. do kraja 2017. godine ukupno je novih zaposlenih oko 36.000, (da, 36 hiljada) novozaposlenih u Bosni i Hercegovini. Tu se javlja problem, jer je većina tih zaposlenih već bila zaposleno, ali na „crno“. Sve je to očito rezultata brojnih akcija inspektora, koji su značili prijavljivanje radnika. I to je dobro, makar za te radnike, koji su „radili“, a sada samo rade.

Admir Velić za ZB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno