Sudske klupe

Švancer osuđena na šest mjeseci uvjetno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Švancer osuđena na šest mjeseci uvjetno, rok provjere dvije godine – Općinski sud u Zenici osudio je potpredsjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Vesnu Švancer na uvjetnu kaznu u trajanju od šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela prevare.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona optužilo je Švancer da je u maju 2013. godine vlasnici stana koji se nalazi u Zenici lažno prikazala da će u njeno ime prodati stan te joj dati novac. Međutim, nakon što je vlasnica dala punomoć, Švancer je prodala stan za 19.800 eura te novac zadržala za sebe. Krajem decembra Švancer je uhapšena te je Općinski sud u Zenici donio nepravosnažno rješenje o određivanju pritvora radi osiguravanja prisustva glavnom pretresu koji je održan u januaru.

Sudija Općinskog suda u Zenici donio je nepravosnažnu odluku o uvjetnoj kazni u trajanju od šest mjeseci zatvora, a kazna se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Općinski sud u Zenici je donio, a sudija javno objavio nepravosnažnu presudu protiv optužene Vesne Švancer. Imenovana je proglašena krivom da je počinila krivično djelo prijevare iz člana 294. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, pa joj je sud primjenom citirane zakonske odredbe i primjenom odredbe iz člana 62. istog zakona izrekao UVJETNU OSUDU kojom joj je utvrđena kazna zatvora od 6 (šest) mjeseci, a koja kazna se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od 2 (dvije) godine, od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo. Na osnovu člana 202. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine optužena je obavezana da na ime troškova krivičnog postupka plati iznos od 300,00 KM (tristo konvertibilnih maraka) u roku od 15 dana pod prijetnjom izvršenja, naveo je u svom saopćenju Općinski sud Zenica.

Nakon dogovora koalicije SDA-SBB, Vesna Švancer (SBB) je imenovana na poziciju potpredsjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a Sudska policija FBiH je od Općinskog suda u Zenici zaprimila dvije naredbe u kojima je naloženo njeno privođenje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno