Info

Svakog dana u svijetu od gladi umre 20.000 ljudi

Svakog dana u svijetu od gladi umre 20.000 ljudi
Svakog dana u svijetu od gladi umre 20.000 ljudi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svakog dana u svijetu od gladi umre 20.000 ljudi- Bivši direktor UNESCO-a Federico Mayor Zaragoza upozorio je da se svakog dana potroši pet milijardi dolara na oružje.

Predsjednik Vijeća Evropskog centra za mir i bivši generalni direktor organizacije UNESCO Federico Mayor Zaragoza upozorio je kako svakoga dana u svijetu od gladi umre 20.000 ljudi, a među njima je najviše djece u dobi od jedne do pet godina.

Istovremeno, gotovo pet milijardi dolara svakodnevno se troši na naoružanje i u druge vojne svrhe, što je moralno neprihvatljivo, rekao je.

“U ovom trenutku suočavamo se s globalnim izazovima. Svijet je globalni i problem s kojim se moramo suočiti jeste činjenica da ne postoje globalne institucije”, kazao je Mayor Zaragoza na Međunarodnoj konferenciji Evropskog centra za mir, koja se pod nazivom “Budućnost svijeta između globalizacije i regionalizacije” održava u Beogradu.

“A što smo uradili u pogledu tih institucija? Tokom ’80-ih republikanci i Ronald Reagan u SAD-u i Margaret Thatcher u Velikoj Britaniji odlučili su da sistem Ujedinjenih naroda može biti marginaliziran i zamijenjen plutokratskim grupama. Ne postoje demokratske grupe, nego postoje najbogatije države svijeta, koje čine plutokratske grupe, i tu su G6, G7, nakon toga G8, pa G20…”, ukazuje.

Malo bogatih drži cijeli svijet

Ne zna kako i zašto je to prihvaćeno, priznaje, naročito od evropskih država, da šest, sedam, osam ili 20 država u svojim rukama ima 196 država.

Mayor Zaragoza podsjeća kako je “globalizacija, s jedne strane, pridonijela naučnom i tehnološkom napretku čovječanstva, ali je, s druge strane, izazvala učinke suprotne očekivanim – neoliberalizam je preuzeo dominaciju, saradnja je zamijenjena eksploatacijom, povećava se jaz između bogatih i siromašnih”.

“Demokratski principi se pokoravaju tržišnim zakonima. Samo jedan posto svjetske populacije ima bogatstvo kao 82 posto drugih, odnosno 200 najbogatijih ljudi u svijetu sada je bogato kao ukupno 2,2 milijarde ljudi”, konstatirao je Mayor Zaragoza.

Ključne teme dvodnevne konferencije su i pojava novog hladnog rata, zaoštravanje odnosa Rusije i SAD-a, izbjeglička kriza, nepovoljan razvoj događaja na Balkanu i teškoće s kojima se suočava Evropska unija.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno