Politika

Svaki peti stanovnik BiH je član neke stranke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svaki peti stanovnik BiH je član neke stranke – Evidencije o broju članova političkih stranaka u Bosni i Hercegovini otkrivaju brojne interesantne podatke. O njihovoj pouzdanosti dalo bi se raspravljati jer ih stranački organi po želji i potrebi mogu frizirati.

Teško je procijeniti da li to rade, ali svakako su na prvi pogled prisutne upadljive razlike među ustupljenim podacima. Kako je potvrđeno za N1, još uvijek nije poznat broj članova Stranke demokratske akcije.

”Nema zvaničnog podatka, ali bi uskoro trebali imati. Općinski odbori trebaju nam poslati podatke koji će se unijeti u jedinstvenu bazu podataka. U procesu je reevidencija, imamo preko 130 općinskih odbora i prave podatke imat ćemo kada svi dostave informacije o brojevima članova”, kazala je za N1 portparolka stranke Dženita SIlajdžić.

Mediji su ranije izvještavali o 200.000 članova SDA. Bit će interesantno vidjeti da li je taj broj proteklih godina rastao ili padao.

Broj članova Saveza nezavisnih demokrata je 180.000. Informacija je za N1 potvrđena iz banjalučke centrale stranke, dok su nam iz centrale Srpske demokratske stranke otkrili da raspolažu podacima od oko 65.000 registrovanih članova uz napomenu da posljednjih mjeseci nije napravljen presjek pa je otvorena mogućnost da je ovaj broj u međuvremenu promijenjen.

Hrvatska demokratska stranke broji oko 40.000 članova, a HDZ 1990 – oko 15.000. Iz ove stranke naglasili su da posljednjih sedmica traje sređivanje baze podataka pa će potpuno precizan broj biti poznat uskoro.

Savez za bolju budućnost, kako su iz Press centra potvrdili za N1, izvršio je reevidenciju članova. Novi podaci govore o 76.000 članova.

”Svaki član je pojedinačno kontaktiran. To je konačan broj”, pojasnili su nam.

Kako je za N1 potvrđeno iz Demokratske fronte, ova stranka broji oko 39.000 dok je evidencijama Partije demokratskog progresa evidentirano 20.000 članova.

”Realan broj je oko 20.000 članova mada je broj registrovanih veći”, kazao nam je Branislav Borenović, predsjednik stranke.

Iz Naše stranke nisu nam mogli otkriti precizan broj članova jer ga ni sami nemaju. Broj od oko 5.000 članova nije konačan jer sve prijave nisu dostavljene u sarajevsku centralu stranke.

Prema podacima do kojih je došao N1, najveće stranke u Bosni i Hercegovini kroz članstvo okupljaju praktično svakog petog stanovnika zemlje. Ovom broju, dakako, možemo dodati broj članova ostalih stranaka kojih u BiH ima na desetine. No, oni uglavnom nisu poznati.

Zanimljivo je, u ovom kontekstu, zaviriti i u izborne rezultate stranaka u BiH što zapravo najbolje govori o pouzdanosti izvoda iz stranačkih evidencija. No, o tome drugom prilikom.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno