Info

Svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživjela neki oblik nasilja

Svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživjela neki oblik nasilja
Svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživjela neki oblik nasilja
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživjela neki oblik nasilja- Svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja, pri čemu je najzastupljenije psihološko nasilje, a potom slijedi fizičko, saopšteno je danas iz Agencije UN za prava žena /UN WOMAN/ povodom završetka kampanje “Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”.

U saopštenju se dodaje da su izvršioci nasilja nad ženama u BiH najčešće intimni partneri ili članovi porodice, te da ne postoje znatne razlike u prisustvu nasilja nad ženama i djevojčicama u ruralnim sredinama u odnosu na urbane.
Agencija UN za prava žena u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova BiH i džender centrima Republike Srpske i Federacije BiH pod sloganom “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama” sprovela je u BiH ovu kampanju, koja je završena danas, na Međunarodni dan ljudskih prava.

U sklopu kampanje građani pet gradova u BiH – Banjaluke, Bijeljine, Tuzle, Mostara i Sarajeva pritiskom na taster posebno postavljenih brojača dali su 12.228 obećanja za isključenje nasilja nad ženama i djevojčicama, a putem posebne internet stranice još 850 obećanja.

U proteklih 16 dana sprovedene su i brojne edukativne aktivnosti širom BiH.

Iz Agencije UN za prava žena navode da su kampanju u velikom broju podržali građani BiH, obrazovne institucije, sportski kolektivi, te uspješni muškarci iz raznih segmenata javnog života.

Vršilac dužnosti predstavnika kancelarije Agencije UN za prava žena u BiH Amna Muharemović ocijenila je da je ovogodišnjom kampanjom poslata važna poruka o odgovornosti svih pojedinaca i društva za prepoznavanje i reagovanje na nasilje nad ženama i djevojčicama.

“Djevojčice i žene još su često izložene ozbiljnim oblicima nasilja kao što su nasilje u porodičnim i partnerskim odnosima, seksualno uznemiravanje, silovanje i proganjanje, a dešava se da se takvi slučajevi završavaju i smrtnim ishodom”, upozorila je direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Ona je istakla da društvo mora zauzeti stav nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

glassrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno