Info

Suspendovani letovi “Bosnia Wand Airlinesa”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) je suspendovala sve letove kompanije “Bosnia Wand Airlinesa (BWA).

Kako prenosi portal Indikator, razlog je taj što BWA nije avio-kompanija, a grčki avio-prevoznik “Hermes”, preko čije je licencče BWA letio, nije objasnio kako su ove dvije kompanije povezane.

“BWA nema odobren nijedan let. Kompaniji “Hermes Airlines” odobreni su letovi za Atinu svake nedjelje do 22. marta 2015. godine. S obzirom na to da smo od “Hermes Airlines” tražili da nam dostave ugovor sa BWA do petka 30. januara 2015. godine, što oni nisu učinili, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH je suspendovala ranije odobrene letove ovoj avio-kompaniji”, kažu u Direkciji za TV1.
Avio-kompanija “Hermes” je osnovana u Grčkoj 2011. godine.
BWA je registrovana u Gornjim Dubravama u Živiničama 2014. i sada ima sjedište u Sarajevu kao društvo sa ograničenom odgovornošćhu za avio-saobraćaj, turizam i trgovinu.

Zato, tvrde iz ove kompanije, niko im ne može zabraniti da u njihovom nazivu stoji reč avio-kompanija.
Međutim, kako izvještava TV1, to je netačno, jer da bi se mogli tako zvati BWA mora da ima potvrdu vazdužnog operatera koju izdaje državna Direkcija za civilno vazduhoplovstvo, a BWA potvrdu nije ni tražila.
“Do 2. februara ove godine u BHDCA nije stigao zvaničan zahtjev za dobijanje potvrde vazdušnog operatera (AOC) kompanije BWA”, kažu u Direkciji.

Za promotivni let, koji je BWA obavila 25. januara, dozvolu Direkcije dobila je kompanija “Hermes”, koja, uprkos zahtjevu, Direkciji nije dostavila nikakav ugovor s kompanijom BWA.

Ministar prometa i komunikačija FBiH Enver Bijedić kaže da je ostalo nejasno kako strana kompanija (“Hermes”) može koristiti nacionalne simbole Bosne i Hercegovine, pogotovo ako je avion kojim leti registrovan u Francuskoj.

“Kako je ona dobila dozvolu za letenje i kako je dobila dozvolu da nosi takvo ime (“Bosnia Wand Airlinesa”), to bi trebalo vjerovatno pitati nadležne institucije, a to je državna direkcija za civilnu avijaciju, koja im je dala dozvolu da nose takvo ime, da se registruju pod takvim imenom da nose bosansko ime, čak i zastavu, koliko sam vidio na nekim avionima ili je kompletna bosanska zastava ili je neka imitacija…”, kazao je Bijedić.

U Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH navode da oni nisu dali dozvolu za korištenje nacionalnih simbola na avionu kojim je “Hermes” realizovao let za Atinu u nedjelju 25. janaura 2015. godine s obzirom na to da je taj avion upisan u Registar cčivilnih vazduhoplova Francuske i ne može u registraciji imati oznake BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno