Biznis

Suša smanjila prinose krompira

Suša smanjila prinose krompira- Prinosi krompira u rogatičkom kraju će zbog suše biti umanjeni za 30 i više procenata, rekao je Milanko Ristanović, inženjer poljoprivrede u firmi “Agros”.

Ristanović, koji je zadužen za sjemensku proizvodnju u “Agrosu”, rekao je da su ove godine zasijali 30 hektara oranica sjemenskim krompirom, što je više nego prošle godine, a očekuju da prinosi budu oko 20 tona po hektaru ili dvije tone po dunumu.

Raniji prosjek je bio 25 do 30 tona po hektaru. Vađenje krompira biće realizovano krajem septembra ili u prvoj polovini oktobra ove godine”, rekao je Ristanović i dodao da će nastaviti da otkupljuju od kooperanata.

On je istakao da bi u ovom periodu od velike koristi bile padavine, jer sada dolazi do odsijecanja i nalivanja krtola i potrebno je najviše vlage.

U narednih petnaestak dana padavine bi dobro došle, a krajem avgusta već bi bilo kasno. Ali, one dobro dođu u svakom periodu kada se vadi krompir da se ohladi kako bi bio lakše uskladišten”, objasnio je Ristanović.

On je istakao da ove godine nije bilo napada plamenice zbog visoke temperatura i pojave plamenjače, ali je teškoće pravila zlatica i razvoj njihovih larvi kojima pogoduje toplo vrijeme.

“Bio je veći broj tretiranja jer zbog pojave zlatice biljka stagnira u razvoju”, napomenuo je Ristanović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: