Ljudi

Supružnici Nijaz i Adisa zajedno položili hifz

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Supružnici Nijaz i Adisa zajedno položili hifz – Proteklog vikenda u Zenici je održana hafiska dova, nakon što su u Sarajevu, pred Hafiskom komisijom Rijaseta hifz položili Nijaz i Adisa Aganhodžić. Ovo je prvi poznati slučaj u BIH da je bračni par zajedno učio, te položio hifz, odnosno istovremeno postali hafiz i hafiza, osobe koje su pred komisijom potvrdile da znaju cijeli Kur’an napamet.

– Početak učenja Kur’ana kod oboje datira iz djetinjstva, odnosno tokom pohađanja mektebske nastave. Obzirom da oboje imamo dara za melodično učenje, tim više je i ljubav prema Kur’anu bila veća. Kasnije, tokom mladosti učili smo Kur’an napamet, ali nije to bilo toliko obimno. Supruga i ja smo se upoznali 1998. godine, pa smo zajedno otišli studirati na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta El Azhar, priča nam Zeničanin Nijaz Aganhodžić.

Obzirom da je po programu bilo neophodno znati pola Kur’ana napamet, tada su se ozbiljnije počeli baviti hifzom Kur’ana. Ipak, tokom studija nisu okončali učenje Kur’ana napamet. Zvanične pripreme za ovaj ispit oboje su počeli od 12. januara ove godine, pred muhaffizom (mentorom) dr. Safet-ef. Husejnovićem, imamo Sejmenske džamije u Zenici. Inače, hafizi Nijaz i Adisa su oboje profesori u Medresi “Osman-ef. Redžović” u Gračanici kod Visokom.

– Ovo je posebno iskustvo, obzirom da se prvi put desilo da je bračni par zajedno položio hifz, tim više je i naše zadovoljstvo i sreća veća. Drago nam je da smo u ovom vremenu ponudili našem društvu, bar temu za razmišljanje, a nadamo se i podstrek da ljudi rade više na sebi, jer je to jedan od sigurnih načina da se bude sretnije. Obzirom da smo u braku 17 godina, mi smo osvježili svoj brak i na taj način pojačali međusobnu ljubav. Posebno zadovoljstvo izražavam zbog činjenice da je moja supruga majka, domaćica, uposlenica Medrese, sve je obaveze izvršavala i opet prije mene sve pripremala. To govori o ženi kao nevjerovatno jakom biću koje može da pokreće pozitivne procese i u porodici i u društvu, kazao nam je Nijaz.

aganhodzici1Adisa i Nijaz imaju dva sina, Muaza i Madžida, te Adisa dodaje da im je želje “da i na njih djeluju pozitivno svojim primjerom”.

– Obzirom da radimo u Medresi sa mladim ljudima najbolji način da budemo uzori tim divnim ljudima je upravo lični primjer, ističe Adisa. Ova trideseosmogodišnjakinja je rodom iz Višegrada, gdje završila osnovnu školu, a nekon progona iz istočne Bosne srednju školu pohađa i završava u Zenici. Nijaz je rođeni Zeničanin. Oboje su studirali i diplomirali na prestižnom “El Azharu”. Sudbina je htjela da zajedno studiraju, te zajedno polože ispit kojim dokazuju da napamet znaju cijeli Kur’an. (Dnevni avaz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno