Zenica

Sultan Ahmedova Čaršijska džamija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sultan Ahmedova, u narodu poznata kao Čaršijska džamija, najstarija je zenička džamija i ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

– Što se tiče dočeka ramazana, mi smo prije neka dva mjeseca krenuli u jednu temeljnu adaptaciju unutrašnjosti džamije. Ovih dana te radove privodimo kraju. Ono što smo uradili sa vanjskim zidovima džamije sada radimo i sa unutrašnjim – vraćamo ih u prvobitno stanje, u doba kada je džamija napravljena, tako da će, ako Bog da, džamija zasjati pravim i istinskim sjajem. Očekujemo da će radovi biti okončani za deset do 15 dana, kazuje nam hafiz Enes ef. Beganović, koji u ovoj džamiji službuje 17. godinu. Kao i svake godine, i ovog će ramazana u Čaršijskoj džamiji se provoditi različite aktivnosti, po planu Medžlisa IZ-a Zenica. Ovo je jedan od rijetkih medžlisa u Muftiluku zeničkom, ali i Rijasetu IZ-a BiH koji ima hafisku mukabelu, ikindijsku i to traje više od tri decenije.

– Ove godine imamo 13 hafiza. Do sada ih je uvijek bilo desetak, ali pošto su dvojica novih hafiza završila hifs, a imami su IZ-a i njih smo uključili, a imaćemo i gosta iz Turske, hafiza koji će učiti zajedno sa nama mukabelu i koji će, mislim, biti posebna poslastica zbog njegovog veoma lijepog glasa kojim ga je Allah dž.š. obdario. Takođe, u Čaršijskoj džamiji je tradicionalna sehurska mukabela koja se uči prije sabah-namaza, a nakon sehura. Ako Bog da, u posljednjih deset dana mjeseca ramazana ono što je tradicija ove džamije jeste i itikaf (obično jedna ili dvije osobe provedu u ibadetu, ne napuštajući džamiju; op. a). Posljednjih nekoliko godina imamo i noćne namaze koje klanjamo u džamiji u posljednjih deset noći ramazana i nadam se da ćemo zajedno sa našim prijateljima iz Turske imati i nekoliko iftara za omladinu u posljednjoj trećini ramazana. U sklopu hafiske mukabele je obraćanje hafiza prije ikindijsa-namaza, objašnjava ef. Beganović, dodavši da će za 17. noć mjeseca ramazana, kada se obilježava Noć bitke na Bedru, Lejletul-Bedr, centralna svečanost za Muftiluk zenički biti u Čaršijskoj džamiji.

dzamzencar01

 

Najstariji pisani trag o ovoj džamiji je (prema rahmetli Mehmedu ef. Mujezinoviću koji ga je pronašao) zapis na turskom jeziku na kamenoj ploči u podnožju munare Sejmenske džamije na kojem piše: “Datum obnove čaršijske džamije je u godini 912. h. g.” (1506/1507. g). Džamija je stradala 1697. u toku piromanskog pohoda Eugena Savojskog na Bosnu. Sultan Ahmed III na temeljima Sultan Sulejmanove džamije podigao je novu džamiju 1703. godine, koja je po njemu i dobila ime. Ta džamija stradala je u velikoj poplavi, pa je restaurirana-obnovljena 1869. godine, o čemu govori i tarih-hronogram iznad ulaznih vrata.

Džematlija Sadik Zrnić je presretan što unutrašnjost džamije dobija izgled kakav je bio nekada, baš kao što je urađeno ranije sa vanjskim izgledom džamije. Sulejman Pojskić je zadovoljan što “naš najdraži mjesec ramazan dočekujemo u novom ruhu” jer će i sam ambijent i izgled podsjećati na nekadašnje vrijeme. Kad se završi sve, biće, vele obojica, još ljepše i prijatnije.

Sve funkcioniše, naglašava ef. Beganović, na najljepši mogući način, a u sve poslove su involvirani muftija zenički i glavni imam zajedno sa Izvršnim odborom Medžlisa. Glavninu sredstava dala su dvojica ljudi koja žele da budu anonimni. A tu su i ostale džematlije koje svojim donacijama pomažu. Svaka čaršija ima čaršijsku džamiju, a ovo je jedna od rijetkih koja je sultanska džamija. U cijeloj Bosni i Hercegovini je 35 sultanskih džamija. Kada je izgrađena, bila je džamija sultana Sulejmana Kanunija, a nakon što je bila u potpunosti srušena, nakon što ju je obnovio sultan Ahmed ponijela je njegovo ime. Izgled koji danas ima je upravo iz tog vremena. Munara džamije je visoka 31 metar, bez alema, a unutar munare se nalazi kameno stepenište. U haremu je šadrvan izgrađen 1927. godine, te mezarje. Nakon ramazana u planu je da se uradi podno grijanje, a kad se završe svi radovi, mijenjat će se prostirke.

 

dzamzencar02

Oslobođenje/M.Dajić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno