Sudske klupe

Sud BIH ukinuo pritvor Begzadu Spahiću, pritvorenom zbog pridruživanja “Islamskoj državi”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sud Bosne i Hercegovine je ukinuo pritvor Begzadu Spahiću, osumnjičenom za odlazak na sirijsko ratište i pridruživanje “Islamskoj državi”. Nakon što je Tužilaštvo dobilo dokumentaciju da je u Turskoj za ovo djelo osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora odlučeno je da mu pritvor bude ukinut, potvrdio je tužilac Dubravko Čampara. On je još pojasnio da se ovo smatra presuđenom stvari, imajući u vidu načelo koje vrijedi svugdje u Evropi, shodno Konvenciji o ljudskim pravima da se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Spahić je uhapšen 9. marta po nalogu Tužilaštva zbog sumnje za organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam. Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je 2013. godine u dva navrata iz BiH odlazio na ratište u Siriju, gdje se priključio formacijama terorističke organizacije “Islamske države”.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je tokom 2017. godine Spahić bio uhapšen u Turskoj, nakon čega je 11. februara ove godine izručen BiH i uhapšen po potjernici Općinskog suda u Zenici, koja je bila raspisana protiv njega zbog drugih krivičnih djela. Spahić je na ročištu izjavio da je u Turskoj 2017. godine osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora za boravak u Siriji i pridruživanje terorističkoj organiziaciji “Islamska država”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno