fbpx
Info

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici treći u svijetu!

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici treći u svijetu! – Historijski uspjeh studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici – Na 26. Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot takmičenju (Međunarodno takmičenje iz trgovačke arbitraže) koje se održava u Beču ove godine je učestvovalo 378 timova pravnih fakulteta iz cijelog sviijeta.

Cilj ovog takmičenja je podsticanje proučavanja međunarodnog trgovačkog prava i arbitraže za rješavanje međunarodnih sporova kroz njegovu primjenu na konkretan problem.  Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici čine Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i treneri prof.dr. Zlatan Meškiće, doc.dr. Ivana Grubešić i mr.sc. Arnela Maglić.

Naš tim se vrijedno pripremao proteklih mjeseci kako na pre-moot takmičenjima tako i samostalno radeći cjelodnevno i vikendima, te je rezultat toga i ostvareni historijski plasman jednog univerziteta iz Bosne Hercegovine. Tim Pravnog fakulteta je u konačnici zauzeo treće mjesto zajedno sa Univerziitetom Lomonosov iz Moskve. U polufinalu su se takmičili sa Univerzitetom iz Otave koji je ovog puta, prema mišljenju arbitara, bio bolji.

Tim Univerziteta u Zenici na svom putu u polufinale bio je bolji od Univerziteta u Helsinkiju, Univerziteta u Mainzu, Univerziteta u Hong Kongu i Univerziteta New South Wales.  Na ovom prestižnom svjetskom takmičenju Bosnu i Hercegovnu su predstavljali Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Tuzli.

Našim studentima i trenerima upućujemo iskrene čestitke!