Info

Struja za domaćinstva u FBiH zasad neće poskupjeti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako se u medijima u zadnje vrijeme uveliko najavljuje poskupljenje električne energije u 2023. godine, u Federaciji BiH cijene za domaćinstva ostat će iste, barem za sada.

Naime, kako su za Fenu kazali iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK), u skladu s članom 20. Pravilnika o opskrbi kvalificiranih kupaca električnom energijom i postupku promjene opskrbljivača, javni opskrbljivači promjene cijena moraju predložiti FERK-u najkasnije 60 dana od početka primjene istih.

Iz FERK-a navode da do današnjeg dana ni “Elektroprivreda HZHB” niti “Elektroprivreda BiH” nisu podnijele takav zahtjev što znači da cijena struje do daljnjeg ostaje ista.

Kada je u pitanju promjena tarifnih modela, odnosno mogućnost da cijena električne energije do određene potrošnje ostane ista, a da cijena kilovat-sata preko te granice bude veća, što se kroz medije provlačilo kao jedno od rješenja, iz FERK-a navode kako prema važećoj metodologiji takva promjena nije moguća.

Istakli su kako bi takva način obračuna potrošnje električne energije zahtijevao promjenu postojećih zakonskih rješenja.

Ako do poskupljenja električne energije u 2023. godini ipak dođe, to poskupljenje ne bi smjelo biti drastično.

Metodologijom za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH, među ostalim, propisano je da je javni opskrbljivač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za kupce u okviru univerzalne usluge, naveli su iz FERK-a.

Za razliku od domaćinstava, cijena električne energije za privredu vjerojatno će porasti, ali ne više od 20 posto.

Vlada Federacije BiH krajem prošlog mjeseca donijela je odluku o ograničavanju povećanja cijena električne energije za kvalificirane kupce do maksimalno 20 posto u 2023. u odnosu na cijene iz 2022. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno