Ljudi

Stručnjak Semir Šut: Ovo su konkretne mjere koje treba pod hitno uvesti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Doktoricu Azru Spahić, dvaesetpetogodišnju djevojku, u petak kasno navečer u Sarajevu automobilom je udario Armin Berberović od čega je na mjestu nesreće preminula.

Berberović, koji je u tom trenutku bio pijan i vozio bez vozačke, još dvije pješakinje je teško povrijedio.

Berberović je uhapšen i na ročištu za određivanje pritvora priznao je krivicu za saobraćajnu nesreću. Njemu je određen jednomjesečni pritvor.

Azri Spahić jučer je u Bihaću klanjana dženaza, a posljednjem ispraćaju, uz članove porodice i prijatelje, prisustvovali su i brojne kolege, te građani Bihaća i ostatka Bosne i Hercegovine.

Proteklih dana u Kantonu Sarajevo održano je niz sastanaka na koje je razmatrano kako povećati sigurnost u saobraćaju u Kantonu Sarajevo.

Ministar MUP-a KS Admir Katica prošle godine formirao je radnu grupu koja je istražila problematiku stanja sigurnosti u Kantonu Sarajevo te kreirala smjernice za osnaživanja policije na boljoj sigurnosti.

Na čelo grupe je imenovan Semir Šut, bivši komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Dokazani stručnjak u saobraćajnoj sigurnosti na ovu temu govorio je za portal Radiosarajevo.ba.

“Ako uzmemo analizu nesreća koje su potresle Sarajevo, sve su uzrokovane zbog prebrze vožnje. Niko nije napravio tragediju vozivši 60 kilometara na sat. Tragediju je napravio onaj koji je vozio više o 100 kilometara na sat. Rješenja su uvesti rigorozniju kaznenu politiku. Mi imamo sramno niske novčane kazne za najteže prekršaje. Nepojmljivo je i neshvatljivo da smo izgubili toliko života, a da se vozač za vožnju pod dejstvom alkohola može “izvući” sa 50 KM kazne”, govori nam Šut.

Naglašava da su kazne tri do pet puta manje u poređenju s kaznama u regionu.

Zakon je zastario i treba ga hitno mijenjati, uvesti daleko veće kazne za najteže prekršaje. Uvesti drakonske kazne za najteže prekršioce propisa i onih koji ponavljaju prekršaje. To je posao Parlamentarne skupštine BiH. Treba uvesti preventivnu mjeru trajnog oduzimanja vozila. Siledžijama za volanom koji grubo krše propise, koji kroz grad voze više od 100 na sat, vozilo je “zaštitni simbol”. Jedina adekvatna kazna je oduzimanje njegovog “statusnog simbola”, stava je Šuk.

Što se tiče tehničkih stvari, a smjernice koje se planiraju uvesti to predviđeju, treba uvesti definisanje kritičnih mjesta, opasnih mjesta te ih pokriti kamerama i za mjerenje brzine i za nadzor nad odvijanjem saobraćaja.

“Dakle, potrebna je hitna nabavka kamera, postavljanjem na svim kritičnim mjestima, nabavka i korištenje mobilnih radara, takozvanih tronožaca, jer se ne mogu svugdje postaviti kamere koje će stalno snimati, ali zato postoje mobilni radari kojima će se popunjavati ta mjesta. Dok se sve ovo tehnički ne riješi, policija je u obavezi da pojača fizičko prisustvo na svim kritičnim mjestima. Policiji treba i podrška sudova u izricanju kazni i u oduzimanju vozila”, rekao je Semir Šut, saobraćajni stručnjak, za portal Radiosarajevo.ba.

Autor: radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno