Politika

Stranka za BIH: saopćenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SAOPĆENJE Stranka za Bosnu i Hercegovinu predlaže konkretne mjere za smanjenje administracije i njenih troškova, a u cilju poboljšanja ukupnog ekonomskog ambijenta – U skladu sa svojim opredjeljenjem i programskim ciljevima, Stranka za Bosnu i Hercegovinu je odlučna da u narednom periodu predstavlja najkonstruktivniji dio političke scene u Bosni i Hercegovini. S tim u skladu, SBiH predlaže konkretne mjere za poboljšanje ekonomskog ambijenta, a u svrhu što bržeg izlaska iz privredne krize i poboljšanja uslova života za građane:

1. Smanjenje broja ministarstava u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.
U okviru Vlade Zeničko-Dobojskog kantona, odredbama člana 6. Zakonom o vladi Zeničko-dobojskog kantona (Sl.Novine Zeničko-dobojskog kantona broj 7/2010), ustanovljeno je deset ministarstava. S ciljem racionalizacije i ekonomičnosti, te boljeg funkcionisanja javne uprave koja će dalje za cilj imati značajnije uštede u budžetu Zeničko-dobojskog kantona, lakše i jednostavnije ostvarivanje osnovnih prava građana, Mr.Sci. Hašim Mujanović je podnio predmetnu inicijativu da se:
a. Izvrši spajanje Ministarstva finansija i Ministarstva za privredu, koje bi ubuduće nosilo naziv”Ministarstvo za privredu i finansije”,
b. Izvrši spajanje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Ministarstva zdravstva, koje bi ubuduće nosilo naziv “Ministarstvo za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i izbjeglice” .
Naime, novom organizacijom kroz Izmjenu Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona obezbijedile bi se uštede u iznosu od oko 700.000,00 KM. Navedena sredstva bi se mogla iskoristiti za kreiranje bolje poslovne klime, rješavanje statusnih pitanja socijalno ugroženih građana, boraca, poboljšanje statusa studenata, te radnika privatizovanih preduzeća koja su bila u državnom vlasništvu, a čiji status je neriješen.
Napominjemo da se ovim neće uticati na radna mjesta postojeće državne službe, ali da je nužna reorganizacija kako bi se dobila jeftinija ali i efikasnija administracija uz istovremeno lakše i brže ostvarivanje prava građana. Kako još uvijek nije izvršen izbor predstavnika u izvršnoj vlasti Zeničko-dobojskog kantona smatramo da posao oko racionalizacije odnosno smanjenja broja ministarstava je jedino moguće i uraditi na početku mandata.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je ubijeđenja da samo ovakvim konkretnim i konstruktivnim potezima političke partije mogu uspješno provoditi reforme društva i činiti ga društvom dostojnog građana Bosne i Hercegovine.

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegovinu



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno