Biznis

Štrajk u ArcelorMittalu egzistencijalno ugrozio Željeznice RS-a, a Željeznice FBiH se “pokrivaju” drugim transportima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Štrajk radnika ArcelorMittala negativno se odražava na cijeli lanac preduzeća i kompanija u kojem rade hiljade radnika, a među najpogođenijim su Željeznice RS-a. S druge strane ovo negativno utječe i na Željeznice Federacije BiH iz koje ističu da za sada pokrivaju drugim linijama

Direktor Željeznica FBiH Enis Džafić prokomentarisao je za Klix.ba trenutnu situaciju u kojoj se nalaze zbog situacije u ArcelorMittalu.
“Željeznice Federacije BiH godišnje imaju 20-25 posto prihoda od ArcelorMittala. Ovaj štrajk naravno da ima negativne efekte i prema Željeznicama FBiH međutim mi smo osigurali nove prijevoze roba prema Srbiji i tako ćemo pokriti gubitke od ArcelorMittala”, rekao je Džafić.

On je kazao da poslovanje ŽFBiH nije ugroženo kako je slučaj u Željeznicama RS-a.

Ipak ističe da svaki priliv poboljšava finansijsku sposobnost preduzeća i da je svima u interesu da se štrajk radnika što prije okonča i pokrene proces rada.

“U razgovorima nam je rečeno da će oni odmah pokrenuti proizvodnju kada se postigne sporazum odnosno transport robe od luke Ploče do Zenice”, rekao je Džafić.

Na kraju kaže da bi bez obzira na štrajk tokom decembra i januara transport bio obustavljen iz Omarske i Zavidovića zbog trenutne cijene čelika odnosno do stabilizacije tržišta.

Iz Željeznica Republike Srpske ističu da je situacija neizvjesna i da se prekid proizvodnje u ArcelorMittalu krajnje ozbiljno odražava na ovo javno preduzeće s obzirom da 42 posto ukupnih prihoda dobijaju upravo od ove firme.

Dodali su da su u 2023. godini u prvoj polovini novembra prevezli ukupno 1.143.969 tona željezne rude i ostvarili prihod od 15.614.830 KM.

Dodali su da je borba za nove komitente i korisnike usluga željezničkog prevoza, kada je prevoz u teretnom saobraćaju u pitanju, svakodnevna i u otežanim uslovima nastoje da obezbjeđuju normalno funkcionisanje preduzeća.

Radnici ArcelorMittala, njih 2.200, su 11. novembra prekinuli proizvodnju.

Predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović je saopćio da su zahtjevi radnika – povećanje plaće od 25-30 posto, toplog obroka sa 5 na 7,5 KM te 100 KM za Bajram umjesto robnog poklona.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno