Info

Status raseljenih u BiH imaju 98.324 lica

Status raseljenih u BiH imaju 98.324 lica
Status raseljenih u BiH imaju 98.324 lica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Status raseljenih u BiH trenutno ima 32.745 porodica ili 98.324 lica, od kojih je 38,4 odsto raseljeno na području Federacije BiH /FBiH/, 61,2 odsto na području Republike Srpske i 0,4 odsto u Brčko distriktu.

U izvještaju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, koji je danas usvojio Savjet ministara BiH, navodi se i da je u FBiH najviše raseljenih na području opština Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Kantona Sarajevo, dok ih je u Republici Srpskoj u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Modriči, Prijedoru i Zvorniku.

Prema posljednjim procjenama UNHCR-a, još je izvan BiH oko 21.890 građana sa statusom izbjeglica.

U BiH je ponovno izgrađeno, odnosno obnovljeno više od 340.000 domova.

U protekloj deceniji, od kada je nadležnost za ova pitanja prenesena na vlasti u BiH, u sektor povratka u BiH uloženo je više od milijardu KM, od kojih je oko 620 miliona KM investirano u stambenu obnovu, a gotovo 500 miliona KM u komplementarne mjere održivog povratka.

Ukupni troškovi realizacije Revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma samo za potrebe obnove stambenih jedinica i osnovne infrastrukture u svrhu povratka procijenjeni su na oko 1,2 milijarde KM.

Ključni cilj je i dalje obezbjeđenje sredstava za sanaciju unište nih i/ili neuslovnih stambenih jedinica za sve koji ispunjavaju kriterijume za dobijanje pomoći za obnovu u svrhu povratka, uz davanje prednosti najugroženijim kategorijama.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ovaj će izvještaj proslijediti Parlamentarnoj skupštini BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno