Biznis

Stanarke Biznis inkubatora Zenica – Rialda Jašarević i Alma Bašić: „Za dva mjeseca poslovanja ostvarile smo rentabilnost u poslu za naredne dvije godine“

RIALDA JASAREVIC - ALMA BASIC
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Biznis inkubator Zenica osnovan je 2004. godine, a prve stanare ugostio je 2005. godine od kada traje naša priča inkubiranja poslovnih ideja svih onih koji su se usudili da svoj san pretvore u javu. Inkubator predstavlja mjesto gdje svoje početne korake u biznisu prave oni koji su odlučili svoju poslovnu ideju pretvoriti u stvarnost i zaposliti sebe i druge. Te male ideje postepeno rastu i razvijaju se, a u tome im olakšava subvencionirana cijena stanarine, savjetodavna pomoć, brojni poticaji i prilike za apliciranje na grant sredstva koja su namijenjena upravo razvoju onih koji su tek počeli.

U Inkubatoru mogu ostati pet godina što se smatra dovoljnim periodom da se preduzeća dovoljno razviju i osposobe za poslovanje po tržišnim pravilima. Mnogi od njih ne ostanu svih pet godina jer prerastu Inkubator i odlaze putem razvoja na što smo naročito ponosni, a ono što moramo napomenuti jeste da je postotak opstanka preduzeća u Inkubatoru veći od 90 % što znači da su rijetki oni čije ideje nisu uspjele zaživjeti.
Svoje početne poslovne korake u Biznis inkubatoru Zenica napravile su Rialda Jašarević i Alma Bašić iz U.D. „BASIC“ – (Basic centar Business Advanced Start-up Initiative Center) čije se uslužne djelatnosti odnose primarno na pisanje projekata, implementaciju, te izradu finalnih izvještaja. Također, u ponudi imaju mentoring usluge za START-UP, te mala i srednja preduzeća.

-„Na ovaj način pomažemo našim klijentima da dobiju grant sredstva i pokrenu vlastite biznise, te unaprijede postojeće. Usluge implementacije projekata omogućavaju klijentima da maksimiziraju benefite od dobijenih grant sredstava i dugoročno unaprijede poslovanje preduzeća. Zahvaljujući našim uslugama, iako poslujemo kratak period, već imamo nekoliko START-UP preduzeća koja su dobila sredstva za pokretanje biznisa. Jedno preduzeće je dobilo grant sredstva od domaćih, dok drugo znatno veća od inostranih fondova, a o čemu će se čuti u skorijoj budućnosti jer radimo na zaista ozbiljnim projektima“ – ponosne su Rialda i Alma koje u Biznis inkubatoru Zenica posluju dva mjeseca.

Ove dvije ravnopravne vlasnice „BASIC“-a, žene poduzetnice sa višegodišnjim iskustvom na poslovima čije usluge nude, već imaju i tri volontera koji sa njima rade, a sve s ciljem ciljem pripreme mladih osoba za tržište rada i usvajanje dodatnih znanja i vještina koji će im koristiti trenutno i u budućnosti.

Biznis inkubator Zenica smješten je u Poslovnoj zoni Zenica 1 u kojoj posluje više 100 preduzeća i odlična je prilika za početnike kojima je ovo prilika i za međusobno umrežavanje, saradnju, preporuke, angažmane, razmjenu iskustava…

-„Boravak u BIZ-u je strateški odabran. Prvenstveno, zbog strateški dobre lokacije s obzirom da je BIZ glavno sjedište START-UP, malih i srednjih preduzeća (našeg ciljnog tržišta), te svih poslovnih dešavanja na području Zenice što je za naše poslovanje ključno. Na ovaj način smo se uvezale sa dosta klijenata, a BASIC centar postao prepoznatljiv na tržištu za veoma kratak period. Također, jedan od razloga su bili i niski troškovi iznajmljivanja kancelarije, te ostale pogodnosti za iznajmljivanje konferencijskih sala u Business Pointu što nama kao START UP-u mnogo znači“ – rekle su ove ambiciozne poduzetnice i pozvale sve one koji razmišljaju o pokretanju biznisa da im se obrate za bilo kakve konsultacije – od pomoći oko otvaranje preduzeća, preko savjeta za apliciranje na podsticaje, grant sredstva, javne pozive i sl.

-„Ukoliko neko ima samo ideju i ne zna na koji način da je implementira rado ćemo biti na usluzi. Želimo našoj lokalnoj zajednici pružiti uslugu koja je nama nedostajala tokom rada, rasta i poslovnog razvoja. Ovim putem svim početnicima preporučujemo početak poslovanja u Inkubatoru jer su uslovi odlični, a moramo spomenuti i da je Grad Zenica podržao našu ideju, te smo već ostvarili određene podsticaje koji su nam omogućili pokretanje biznisa. Kada novim klijentima kažete da se nalazite u Agenciji ZEDA ulijevate im određeni vid sigurnosti i ozbiljnosti što je nama izuzetno važno jer želimo da klijenti steknu povjerenje u naš rad i ono čime se bavimo.“ U „BASIC“ koracima našeg poslovanja Agencija ZEDA i Grad Zenica su nam dali vjetar u leđa i potpunu podršku za rad– istakle su Rialda i Alma koje žele da „BASIC“ postane edukativno sjedište poslovnih dešavanja na području BiH, te da uspostave internacionalne saradnje s obzirom da su u toku pregovori sa inostranim ulagačima.

Također, ove dvije poduzetnice ističu da je uvijek najteži korak usuditi se i napraviti prvi korak ka započinjanju svog biznisa, a da sve drugo ide mnogo lakše nego što se to predstavlja.

– „Sve ostalo rješavate u trenutku kada se dešava. Ovom prilikom želimo naglasiti da pokretanje i vođenje biznisa nije uopšte toliko „strašno“ kako se čini i kako poslodavaci i mediji to predstavljaju jer BiH je mala riznica velikih mogućnosti i trebate to iskoristiti na najbolji mogući način. Pokretanje vlastitog biznisa zahtijeva velika ulaganja kako materijalna, tako i intelektualna. Za nas je već veliki uspjeh što smo za samo dva mjeseca poslovanja ostvarile rentabilnost u poslu za naredne dvije godine“ – poručile su Rialda i Alma o čijem poslovanju i uslugama možete saznati više na stranici www.centarbasic.com ili Facebook stranici BASIC CENTAR https://www.facebook.com/BASIC-Centar-342893546870867.

-„BASIC centar vidimo kao uspješan poslovni centar u BiH koji će biti sjedište poslovnih dešavanja gdje će se primjenjivati globane metode rada na lokalno nivou. Također, želimo postati mjesto na kojem će se mladi iz BiH uvezivati sa ostalim inostranim organizacijama i centrima, te usvajati globalna znanja i vještine i biti u mogućnosti da ih primjene na lokalnom nivou. Na ovaj način mijenjamo svijest kod mladih o važnosti poduzetništva i motivišemo ih za pokretanje vlastitih biznisa, odnosno, želimo im pokazati da njihovi snovi i želje mogu postati stvarnost i u BiH. Ovim putem pozivamo sve osobe koje imaju ideju, a nemaju sredstva niti iskustva za realizaciju iste da nas kontaktiraju i da pokušamo zajedničkim snagama sprovesti ideju u uspješan biznis, te zajedno s njima proći BASIC korake“ – poručile su Rialda i Alma koje možete posjetiti u Basic centru na adresi Poslovna zona Zenica 1, Zmaja od Bosne bb, u zgradi Agencije ZEDA.

Ovo je još jedna u nizu uspješnih priča iz Biznis inkubatora Zenica, a već sljedeći put ćemo vam predstaviti jednog od naših novih stara koji je krenuo putem realizacije poslovnih ideja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno