Biznis

Cijene namirnica u BiH u porastu: Evo šta je sve poskupjelo i šta će poskupjeti

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH u posljednja tri mjeseca su u laganom porastu.

Iz udruženja potrošača i iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH tvrde da su trgovci ponovo počeli da prave manja pakiranja određenih namirnica, po istoj cijeni, kako bi, na neki način, prikrili tiho poskupljenje.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, povećane su cijene hrane, bezalkoholnih pića, odjeće i obuće.

Mi ćemo dodati ulje, meso i gorivo samo su neki od proizvoda čije su cijene posljednjih nekoliko mjeseci u porastu.

Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine posebno su ogorčeni na cijene ulja, koja je od kraja marta do sredine juna skočila je od 10 do 20 posto.

Pakovanje od tri kifle koštale su prije sedam dana marku, a sada je cijena već skočila na 1,50 KM. dakle, došlo je do drastičnog poskupljenja od 50 posto.U pojedinim prodavnicama poskupjeli su šećer i brašno, u tržnim centrima širom Bosne i Hercegovine – nove su cijene mesa.

Mesari su ovakav scenarij za poskupljenje mesa najavljivali sedmicama, a građane je poičekom juna dočekala korekcija cijene.

“Ovo je užas, svaki dan kazala bih nova cijena. Sećer, brašno su poskupjeli ranije. Sada nas je dočekala i nova cijena mesa”, kaže nam Sarajka Aida koju smo sreli u jednom sarajevskom tržnom centru.

Ono što su građani posebno primjetili je i nova cijena goriva, a iz udruženja potrošača kažu da su posljednjih sedmica zatrpana pritužbama građana.

Da bi cijene prestale da “divljaju”, neophodna je zaštita domaće proizvodnje i ograničavanje uvoza, kažu ekonomisti.

“Na sjednica sam i raniji upozoravao da će doći do divljanja cijena. Ovo je najgori scenarij na koji niko nije u vrijeme pandemije poduzimao pažnju da građanima olakšamo život. Površan je pristup onih koji upravljaju procesima, što će, bojim se, donijeti još teže posljedice iz prostog razloga što nema mjera da se zaštite građani od dodatanih poskupljenja. Nisam nikada u životu bio pesimista ali se sada pribojavam da neće stati na ovome, jer na vidiku nema mjera koje bi ublažile posljedice pandemije i sve ono što je pandemija proizvela, a to je, između ostalog, i loš ambijent za privredne djelatnosti”, kaže Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba.

Ove podatke o rastu cijena potvrđuje i tabela Ministarstva trgovine FBiH, u kojoj su prikazane cijene osnovnih namirnica, pšenice i naftnih derivata u BiH, posebno u FBiH, posebno u RS.

Prema tim cijenama, brašno, hljeb, ulje i puter skuplji su u BiH nego u Srbiji.

Prosječna cijena kilograma hljeba u FBiH iznosi 2,40 KM, u RS dvije, u Srbiji 1,80, dok je u Hrvatskoj 3,20 KM.

Prosječna cijena brašna po kilogramu tipa 500 u FBiH košta 0,90 KM, u RS jednu KM, Srbiji 0,90 KM, a u Hrvatskoj 1,5 KM.

S druge strane, ekipa portala Radiosarajevo.ba je zabilježila i nove cijene mlijeka, koje je u FBiH 1,50 KM. ista cijena je u Hrvatskoj, dok je mlijeko najjeftinije u Srbiji (1,30 KM), a RS iznosi 1,40 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u aprilu 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 990 KM, podatak je objavljen jučer.

Plata u aprilu je nominalno niža za 0,6 posto, a realno za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Iz udruženja potrošača podsjećaju da prosječna plata može pokriti samo 45 posto vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu porodicu.

Posljednjih godina cijene osnovnih namirnica godišnje rastu za 3,4 posto, što je zabrinjavajuće.

Prema informacijama do kojih smo došli, građane Sarajeva u narednom periodu očekuje i poskupljenje komunalnih usluga.

Sve to će dodatno utjecati na kupovnu moć građana.

U ovakvim situacijama građani i ne razmišljaju da dolazi ljetni godišnji odmori. Oni koji su uspjeli odvojiti “koju marku” možda ove godine i uspiju otići u Hrvatsku ili Crnu Goru, odakle dolaze vijesti o novom rastu cijena noćenja u privatnom smještaju.

No, o odlasku na more vrlo malo ljudi govori.

“Kakvo more i bazeni, važno je preživjeti. Ono što mene čudi je da građani Sarajeva šute. Slično je, koliko vidim, i u drugim kantonima. Dokle?” pita se naša sagovornica Aida.

radiosarajevo.ba

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: