Info

Stabilizovana bh. filmska industrija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stabilizovana bh. filmska industrija – Iako Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama u BiH još uvijek nije usvojen, bh. filmska industrija stabilizovana je u 2017. godini, piše networking platforma za filmske profesionalce u Centralnoj i Istočnoj Evropi Film New Europe.

U BiH je u protekloj godini završeno šest dugometražnih igranih filmova, jedan dugometražni animirani film i deset dugih dokumentaraca. Film New Europe piše da je ovo prvi put nakon 2001. godine da je više od 13 filmova premijerno prikazano u kinima ili na festivalima.

Osim toga, prošle godine je Jasmin Duraković došao na čelo javnog preduzeća “Filmski centar Sarajevo”, koje je dugo bilo u zastoju zbog lošeg upravljanja. U isto vrijeme, Udruženje filmskih radnika BiH je, uz godišnje aktivnosti koje uključuju organizaciju BH Film programa u okviru Sarajevo Film Festivala, pokrenulo dva nova projekta – vodič za filmske lokacije pod nazivom Filmmakers’ Location Guide i Baza bh. filma. Ova dva projekta predstavljaju BiH kao moguće mjesto za snimanje, nude informacije o industriji i o bh. filmovima od 1996. godine. Također, tu su i planovi za proširenje u 2018. godini.

Osim toga, navode kako je u 2017. godini počelo snimanje nekoliko filmova koji će, najvjerovatnije, premijerno biti prikazani ove godine.

“Muškarci ne plaču”

Najveći uspjeh u domaćoj kinematografiji prošle godine ostvario je film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, a u produkciji Deblokada i koprodukciji s Iridium Filmom (Slovenija), Produkcijom Živa (Hrvatska), Manderley Filmom (Njemačka) i This & That (Srbija) te njemačkom TV ZDF i Federalnom TV. Film je premijerno prikazan na Karlovy Vary Film Festivalu gdje je osvojio nagradu Specijalnog žirija i nagradu Label Cinemas Label.

U redovnoj kinodistribuciji prikazan je 2.366 puta i zaradio je skoro 13.000 KM. Film New Europe piše kako je “Muškarci ne plaču” mnogo popularniji od filma “Mrtve ribe” Kristijana Milića koji je u kinima prikazan samo 44 puta i koji je u redovnoj kino distribuciji ostvario zaradu od 234 KM.

Prošle godine je premijerno prikazan i “Ptice kao mi”, prvi animirani bh. film, što je, navodi Film New Europe, pravi uspjeh.

Premijere na festivalima prošle godine su imali filmovi “Žaba” Elmira Jukića i “Ništa, samo vjetar” Timura Makarevića.

“Never Leave Me”, novi film Aida Begić o sirijskim izbjeglicama u Turskoj, otvorio je Antalya Film Festival. Svoju premijeru na festivalu prošle godine je imao i film “Posljednja barijera” reditelja Jasmina Durakovića.

U BiH prošle godine prikazano 237 filmova

Prošle godine je u Bosni i Hercegovini premijerno prikazano 237 filmova. Vidan je porast distribucije s obzirom na to da je 2015. godine u BiH premijerno prikazano 158 filmova, a 2016. 194 filma.

Tržištem su dominirale distribucijske kompanije Blitz Film & Video Distribution, Una Film i 2iFilm.

Bosna i Hercegovina je u 2017. godini bila domaćin 23. Sarajevskog filmskog festivala, kao i niza manjih filmskih festivala.

Većina filmova u Bosni i Hercegovini i dalje se prikazuju u pet multipleksa: Cinema City u Sarajevu, Cineplexx Palas u Banja Luci, CineStar Mostar u Mostaru, Multiplex Ekran u Zenici i CineStar Bihać u Bihaću. Cinema City, Cineplexx Palas i Multiplex Ekran dio su mreže Europa Cinemas.

teve.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno