Info

Šta u praksi znači povećanje invalidnina za 70 posto u FBiH koje će uslijediti od 1. aprila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnim žrtvama rata i zaštite porodice sa djecom FBiH koji su predložili Irfan Čengić i Jasminko Kapić čime je osigurano povećanje civilnih invalidnina za 70 posto.

U razgovoru za Klix.ba Irfan Čengić je kazao da će svako primanje biti veće za 70 posto, što obuhvata invalidninu, ortopedska pomagala i tuđu njegu i pomoć.

Dodao je da je 80 posto minimalne plaće osnovnica za izračun, umjesto dosadašnjih 274 KM te da će invalidnina u konačnici ovisiti od stepena i kategorizacije.

“Svi korisnici koji su primali invalidninu imat će 70 posto veću invalidninu od 1. aprila ove godine. Ovu borbu sam doveo do kraja i jedan je od mojih političkih poteza na koje sam najviše ponosan”, kazao je Čengić.

Dodao je da je ovo samo ispravljanje nepravde, jer ova populacija nije dobila povećanje čak od 2009. godine.

“I dalje smatram da trebamo dobiti novi zakon iz ove oblasti koji je stigao iz Vlade FBiH, uz korekcije kroz javnu raspravu. Nadam se da će Predstavnički dom uskoro staviti taj zakon na dnevni red”, dodaje Čengić.

Na kraju je kazao da je do 2016. godine pisalo da je osnovnica za izračun 80 posto minimalne plate, a da je Parlament FBiH 2016.g odine prevario osobe s invaliditetom i u zakon umjesto 80 posto minimalne plate upisao 274 KM koliko je tada iznosilo 80 posto minimalne plate.

“Od 2016. do danas minimalna plata se povećala tri puta, a njihova primanja niti jednom. Na ovaj način smo osigurali da svakim povećanjem minimalne plate, povećavaju se i primanja osoba sa invaliditetom”, izjavio je Čengić za Klix.ba.

Podsjetimo, Vlada FBiH je donijela Odluku kojom se utvrđuje najniža plata za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85 posto u odnosu na najnižu platu utvrđenu za 2022. godinu.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno