Politika

Šta se dešava sa Sedmorkom u ZDK?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koalicija Sedmorke u Zeničko-dobojskom kantonu naišla je na probleme nakon što su nastala unutarkoaliciona razilaženja gdje su pale i teške optužbe između SDP-a i BHI KF-a.

Sve je počelo prije nekoliko dana nakon što su usaglašena imena za nove članove Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja između stranaka Sedmorke. Međutim, na sjednici Vlade ZDK našla su se druga imena koja nisu dobila saglasnost SDP-a, a koje je premijerka Amra Mehmedić ponudila vladi na glasanje.

Nakon tog poteza uslijedile su brojne optužbe između ove dvije stranke, a kako saznajemo SDP je odlučio da se na neki način do daljnjeg isključi iz ove priče. Ovo je za Klix.ba potvrđeno iz više izvora, a razlog razilaženja je nepoštivanje date riječi te manjak povjerenje i izdaja partnera unutar Sedmorke.

Iako zvanično niko od predsjednika stranaka nije iznio svoj stav o svemu ovome, sigurno je da će naredna sedmica donijeti mnogo kristalniju sliku koliko je ovo nezadovoljstvo ustvari iskreno ili izmišljeno kako bi se digla cijena i vrijednost pojedinaca u vlasti.

Iako se već govori o mogućim novim koaliranjima što indicira da je priča Sedmorke pri kraju, izbora i načina koalicionih sporazuma je i previše. Najviše se spominje “semafor” koalicija, koju bi činili SDA (11 zastupnika), SDP (pet zastupnika) i DF (tri zastupnika).

Druge opcije uključuju i HDZ, a koliko je moguće da prema najavama i BHI-KF koalira sa SDA-om, ostaje da se vidi iako je ranije Kasumović kazao da ne želi ići sa SDA u kantonalnoj vlasti.

Autor: E.Mehić/klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno