Biznis

Šta sa nedovršenim objektima u Zenici?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na području grada Zenice vlada poprilično nedefinisana situacija kada su u pitanju obaveze investitora koji izgradnju svojih objekata nisu doveli do kraja u skladu sa rješenjima o dodjeli gradskog građevinskog zemljišta,doznajemo u Upravi za imovinsko pravne i geodetske poslove grada Zenice.

Direktor ove Uprave Hazbo Ličina kaže da se ova procedura rješavala po Zakonu o građevinskom zemljištu FBiH koji je bio na snazi do 5.marta 2014.godine.Ovim zakonom je bilo propisano da je investitor kojem se dodjeli građevinsko zemljište na korištenje radi građenja objekta bilo stambenog ili poslovnog bio dužan da u roku od tri godine ispoštuje određene procedure od urbanističke saglasnosti, pribavljanja građevinske dozvole te gradnje prve etaže i horizontalnog zatvaranja prostora. Ukoliko to nisu mogli ispoštovati objekat se mogao prodati trećem licu.

Sve je to važilo do 5. marta prošle godine od kada je na snazi Zakon o stvarnim pravima koji apsolutno ne tretira gradsko građevinsko zemljište a koji je trebao biti usaglašen sa Zakonom o stvarnim pravima. Samim tim, navodi Ličina, nije poznata ni metodologija na koji način i kako se utvrđuju obaveze investitora koji svoje objekte nisu doveli do kraja.  (N.A. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno