Sudske klupe

Šta je utvrdila istraga o milionskoj prevari i švercu pasa iz Zenice 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pripadnici policijske uprave Zenica konačno su dobili nalog da provjere navode i dokaze koji su više od četiri godine na raspolaganju istražnim organima u ovom gradu.

Kako je nama potvrdio Zeničanin, koji je u ime grupe građana 2017. podnio krivičnu prijavu, tada je na CD-u tužilaštvu i policiji ZDK dostavljeno na desetine materijalnih dokaza o nelegalnom švercu, te protupravnoj zaradi stotina hiljada eura.

Grupa građana su bukvalno sklanjala pse lutalice u Zenici ispred komunalnih redara i radnika “ALBE” u nelegalne azile i pansione, gdje im je osiguravala smještaj uz inostrane donacije. U više navrata, dokumentovano je u prijavi, situacija u Zenici je prikazivana kao strašna, iscenirana su navodna trovanja i pokolji pasa, da bi se alarmirali strani donatori, uglavnom pojedinci iz Njemačke, Austrije, Nizozemske… Nakon što bis e određena sredstva prikupila na neki, uglavnom Paypal račun, on je gašen, a otvaran novi..

Potom su profili pasa objavljivani na specijalizovanim mrežama, gdje su prodavani za stotine i hiljade eura. Osim što je ugrožena sigurnost Zeničana, jer su neprodani psi ponovno puštani na ulice, dodatno je usložnjena sanitarna situacija, jer se umjesto smanjenja kastriranjem i čipiranjem, broj pasa stalno uvećavao.

Prema nezvaničnim informacijama, upravo nereagiranje nadležnih donijelo je stotine hiljada eura manjoj grupi osoba, koja je sa falsifikovanim lažnim podacima o “vlasničkim” psima, pse prevozila za inostranstvo, gdje su predati novim vlasnicima.

Neki od aktera u međuvremenu su unosnim poslom “zaradili” nekretnine u inostranstvu, te nastavili život i biznis daleko od Zenice, gdje su ostavili problem koji su napravili. Nedavno je sarajevska policija i tužilaštvo započeli prvo suđenje za nelegalne donacije preko paxpala za nelegalni azil u ovom gradu, a uhapšena je i osoba koja je iz Tuzle švercovala pse za Dansku.

Međutim, zenička policija i tužilaštvo su otvoreno sarađivali nečinjenjem sa organiziranim kriminalom. Nova naznaka je da su započete provjere, a inspekcija Kantona je saopćila da je šest osoba kažnjeno zbog nelegalnih azila, koji se trebaju zatvoriti. Da li će se to zaista dogoditi, pitanje je, jer su šverceri u dosluhu sa veterinarima iz drugih gradova, koji im uređuju papire za transfer pasa.

Novi dokazi, kao i oni koji su u MUP-u i Tužilaštvu predani 2017. bili su dovoljni da se pokrenu hapšenja, a da li je lista saučesnika sa nadležnim iz organa veća, pokazaće ako se neko ozbiljno pozabavi ovim slučajem. Na području zencie je oko 2.000 pasa u nelegalnim azilima, iako ih je inspekcija našla oko 360. Prosječna cijena boljih primjeraka se kreće od 500 do 2000 eura, pa nije ni čudo da se isplati zasebno voziti jednog po jednog.

Nadamo se da će  dokazi prezentirani i novi pritisak javnosti konačno pokrenuti val hapšenja. Postoji već kritična masa građana koja želi da svjedoči i prijavi počinioce milionske prevare i neplaćenih poreza.

Animal care BIH



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno