Politika

Šta je sa ukidanjem “bijelog hljeba” u Parlamentu FBiH?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni parlamentarci koji po isteku mandata dokažu da se ne mogu vratiti na svoje staro radno mjesto ili ne ispunjavaju uvjete za penziju, imaju pravo na “bijeli hljeb”, naknadu plaće godinu dana koja je nekoliko hiljada KM.

Federalni zastupnik Admir Čavalić (SBiH) još 2022. godine je zatražio ukidanje “bijelog hljeba” zastupnicima, međutim ova tačka do danas nije dospjela na dnevni red sjednice. U prošlom mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak, tadašnji predsjednik Kluba Bošnjaka, kao ovlašteni predlagač, uputio je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na ukidanje naknada plaća nakon prestanka fukcije.

Tačka o ukidanju “bijelog hljeba” nikada nije došla na dnevni red Doma naroda.

Federalni parlamentarci koji po isteku mandata dokumentacijom dokažu da se ne mogu vratiti na svoje staro radno mjesto ili ne ispunjavaju uvjete za penziju, imaju pravo na “bijeli hljeb” u narednih godinu dana. A mjesečna plaća je u iznosu koji su imali u toku mandata, više hiljada KM.

– Zatražio sam ukidanje “bijelog hljeba” kroz izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH. Dobio sam odgovor Vlade Federacije BiH koja je tražila određene ispravke krajem prošle godine. Na bazi tog odgovora Vlade uradio sam ispravke i uputio izmjene zakona u parlamentarnu proceduru. Tražio sam dopunu dnevnog reda sjednice od 4. marta sa tačkom o ukidanju “bijelog hljeba”, ali kao što je poznato ona je prekinuta tako da nismo došli do glasanja da se to uvrsti kao tačka dnevnog reda, a što je sljedeći korak – govori Čavalić.

Dodaje kako se može vidjeti da se smanjuju zahtjevi za “bijelim hljebom” iz mandata u mandat.

– Pretpostavka je da ljudi imaju posao, a s druge strane vi se morate ciljano praviti da ste nezaposleni da biste godinu dana primali naknadu plaće. Sve manji broj parlamentaraca pribjegava tome – kaže Čavalić naglasivši kako je vrijeme da se ukine u Parlamentu FBiH.

“Bijeli hljeb” je ukinut u Parlamentu BiH kao i većem broju kantona.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno