Sudske klupe

Šta je otkrila SIPA u KPZ-u Zenica: Pekar i kuhar krčmili brašno namijenjeno robijašima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šta je otkrila SIPA u KPZ-u Zenica: Pekar i kuhar krčmili brašno namijenjeno robijašima – U akciji “Kolektiv”, tokom koje su policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Zenici, uhapšene su tri osobe, uključujući i pekara i kuhara u tom KPZ-u, koji su osumnjičeni za malverzacije s nabavkama brašna za potrebe ishrane u najvećem zatvoru u BiH.

To je Nezavisnim potvrdio izvor iz zeničkog KPZ-a, koji je istakao da se vjeruje da su muljaže u režiji te dvojice radnika trajale duže vrijeme.

“Pekar je, na primjer, naručivao brašno i ono je, u određenim količinama, išlo na drugu stranu, odnosno nije dolazilo do KPZ-a. Možete misliti koliko je kamiona brašna dolazilo u zenički zatvor. Ali, od 20 kamiona jedan ili dva bi bili odvučeni na drugu stranu”, pojašnjava izvor Nezavisnih iz zeničkog KPZ-a. U pitanju je, kako dodaje, brašno koje se koristi za potrebe pekare KPZ-a, to jeste za ishranu osuđenika odnosno za restoran društvene ishrane.

Kako saznaje “Dnevni avaz”, među uhapšenima su uposlenici KPZ-a Zenica Tihomir Mizdrak i Namir Brka. Dalje, saznajemo da je Brka pekar u zatvoru i da je on vodio evidenciju robe, a svakog mjeseca udvostručavao je potrebe zatvora. Razliku je prisvajao te je najvjerovatnije preprodavao. Kako nam je rečeno, radi se o nekoliko tona brašna, čija je vrijednost oko 20.000 KM! U svemu ga je pokrivao njegov kolega Mizdrak, dok je vozač koji je u zatvor dovozio brašno iz jedne pekare, u sve također bio uključen.

Kako saznaju Nezavisne, rukovodstvo zeničkog zatvora, po saznanju da se malverzacije događaju, odmah je o svemu obavijestilo nadležno tužilaštvo i SIPA. Iz SIPA je u petak saopšteno da su njihovi pripadnici službene prostorije Kazneno-popravnog zavoda u Zenici pretresli na osnovu naredbe Opštinskog suda u Zenici.

“Cilj je prikupljanje dokaza o krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja te sprečavanje dokazivanja”, rekli su iz SIPA. Kako su dodali, za uhapšene se sumnja da su postupali nezakonito u postupku nabavke, preuzimanja i skladištenja robe za potrebe Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

“Pri tome su, kako se sumnja, lažno prikazivali stanje i potrošnju robe, ispravljali službene evidencije te pokušali da sakriju i unište službene isprave i dokumentaciju, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi”, kazali su iz SIPA.

Kako su dodali, privremeno je oduzeta razna dokumentacija, uključujući i robne kartice, te dokumentacija koja se odnosi na ulaze i izlaze robe, račune, otpremnice, trebovanje materijala i slično.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno