Posuđeno

Šta je orkestar bez sklekova i trbušnjaka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Konkurs za formiranje vojnog orkestra koji bi trebao biti stacioniran u Sarajevu propao je zato što su kandidati, muzičari koji su se prijavili na konkurs, popadali na testu fizičke spreme, saznaje „Dnevni avaz” iz izvora u Oružanim snagama (OS) BiH, koji je želio ostati anoniman. Ministarstvo odbrane (MO) BiH 5. oktobra 2014. godine na svojoj službenoj stranici objavilo je Javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira OSBiH. U tom konkursu pod rednim brojem jedan i stavkama 9, 10, 11 i 12 traže se kandidati za Muzičku službu OSBiH.

No, ispostavilo se da konkurs nije mogao biti uspješan jer za kandidate koji su se prijavili na upražnjena mjesta u Muzičkoj službi vrijede isti uvjeti kao i za one koji se prijave na upražnjena mjesta u vojnoj policiji ili bilo kojem drugom rodu u OSBiH. Sporna je bila provjera fizičke spreme. Jer, prema propisanim normama, svaki kandidat, pa i muzičar, ako spada u skupinu do 26. godina, mora uraditi 56 ili više sklekova, a pripadnice ženskog spola u istoj starosnoj grupi moraju uraditi 33 i više sklekova. Također, muzičari moraju biti sposobni da urade 65 ili više trbušnjaka, a ovaj parametar vrijedi za oba spola. U testu fizičke spreme postoji i test trčanja BEEP, a prema normama, za najvišu ocjenu muškarci moraju istrčati 3,2 kilometra u vojnoj opremi za manje od 12.38 minuta, a žene za manje od 15.36 minuta.

– Suludo je očekivati od umjetnika koji su završili muzičke akademije i škole da ispunjavaju iste standarde kao i njihovi vršnjaci koji se prijavljuju za vojnu službu u drugim rodovima oružanih snaga – tvrdi naš sagovornik. Navode našeg izvora nismo bili u mogućnosti provjeriti u Ministarstvu odbrane BiH, jer niko nije bio u mogućnosti da odgovori na naš upit i dostavi nam informacije o javnom konkursu koji je raspisan u oktobru 2014.

AVAZ 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno