Ostali sportovi

Sportski uspjesi BiH od proglašenja nezavisnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Sportski uspjesi BiH od proglašenja nezavisnosti – Sport u Bosni i Hercegovine 28 godina od proglašenja nezavisnosti prate brojni problemi koje prvenstveno uzrokuju loša ekonomska i politička situacija u zemlji.

Ipak, tokom godina mnogi bh. spostisti su se upjeli izdići iznad brojnih problema, među kojima je najveći nedovoljno izdvajanje novca za sport, ostvarili su rezultate zbog kojih se veliki broj žitelja BiH osjećao ponosno.

Neke od najvećih rezultata u sportskoj historiji naše zemlje ostvarila je reprezentacija u sjedećoj odbojci. Ova selekcija je s gotovo svakog takmičenja na kojem je nastupila donijela odličje, a posebno se ističu devet titula prvaka Evrope, tri titule prvaka svijeta i dva paraolimpijska zlata. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci je najtrofejniji sportski kolektiv u historiji zemlje.

Ženski sport u BiH je obilježila džudistkinja Larisa Cerić, višestruko nagrađivana najbolja sportašica Bosne i Hercegovine, koja je u tom segmentu neprikosnovena od sticanja nezavisnosti BiH, što ukazuju i brojne nagrade na izborima za sportaše godine.

Cerić je u karijeri osvojila četiri medalje na seniorskim evropskim prvenstvima. Između ostalog, osvojila je srebrenu medalju na Evropskim olimpijskim igrama u Minsku prošle godine, bronzu na Svjetskom prvenstvu u Bakuu godinu ranije, te srebro na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji u Marakešu 2017. godine. Bila je svjetska juniorska prvaknja 2009. godine, a jedno vrijeme je zauzimala i prvo mjesto na listi najboljih džudistkinja svijeta.

Velike uspjehe u karijeri imale su karatistkinje Arnela Odžaković i Merima Softić. Odžaković je u karijeri osvojila oko 150 domaćih i međunarodnih medalja. Između ostalog, bila je dvostruka juniorska prvakinja Evrope, ekipno i pojedinačno, 2007. i 2008. godine bila je viceprvakinja Evrope, dok je 2009. osvojila zlato na Svjetskim igrama u Tajvanu. Softić je tri puta bila ekipna prvakinja Evrope, osvojila je srebro na Evropskom prvenstvu u Talinu 2008. godine.

Bh. muški sport u pojedinašnoj konkurenciji je imao nekoliko značajnih rezultata. Izdvajaju se svjetska odličja u “kraljici sportova” koja je donio bh. atletičar Amel Tuka u izuzetno jakoj konkurenciji. Tuka je u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi prošle godine osvojio srebrenu medalju, kada je istrčao u vremenu 1:43,47, a 2015. godine na SP-u u Pekingu također je ostvario veliki rezultat osvojivši bronzanu medalju.

Ljubitelji džudoa rado se sjećaju evropskog zlata Amela Mekića 2011. godine u Istanbulu, kada je bh. reprezentativac donio zlato Bosni i Hercegovini ubjedljivim pobjedama u svih pet mečeva u kategoriji do 100 kg. U meču za titulu evropskog prvaka Mekić je tada savladao Levanama Zhorzholianija iz Gruzije.

Rijetko ko je upoznat s pričom Davora Vlaškovca, sarajevskog džudiste koji je u ratnoj 1995. godini donio prvu evropsku medalju pod tadašnjom zastavom ljiljana. Vlaškovac je na Evropskom džudo prvenstvu u Birmingemu osvojio bronzanu medalju nakon što je u polufinalu izgubio od Martina Schmidta, koji će kasnije postati evropski prvak.

Vlaškovac godinu kasnije u Hagu na prvenstvu Evrope osvaja petu poziciju, a iste godine je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Atlanti.

Najviše nastupa na Olimpijskim igrama zabilježio je strijelac Nedžad Fazlija, koji je 2000. godine u Sydneyju imao najbolji učinak plasiravši se na šesto mjesto što je do danas najbolji rezultat nekog bh. sportiste na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri. Fazlija je ukupno nastupio na pet olimpijada.

Karatist Denis Muhović osvojio je zlatnu evropsku medalju u Tallinnu 2002. godine, dok je mladi Hamza Turulja prošle godine u istom sportu donio zlato sa svjetskog prvenstva.

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH, predvođena Džananom Musom koji danas nastupa u najjačoj košaršakoj ligi svijeta, osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2015. godine u Litvaniji, gdje su u finalu savladali domaću selekciju s 85:83. Mlade bh. košarkaše tada je u Sarajevu ispred Vječne vatre dočekalo više hiljada građana.

Jedan od najvećih ekipnih uspjeha BiH je zabilježila u toku agresije, tačnije 1993. godine kada je seniorska košarkaška reprezentacija predvođena najvećim sportistom u historiji naše zemlje – Mirzom Delibašićem na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj osvojila osmo mjesto. Te 1993. godine Košarkaški savez BiH ujedno je postao članom Međunarodne košarkaške federacije.

Za reprezentaciju BiH koja je 1993. godine nastupila na EP-u igrali su Sabahudin Bilalović, tada najbolji strijelac EP-a s prosjekom od 24,6 poena po susretu, Mario Primorac, Samir Avdić, Senad Begović, Gordan Firić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Adis Bećiragić, Ilijas Mašnić i Samir Selesković. Oni su pod vodstvom selektora Mirze Delibašića i pomoćnika Ibrahima Krehića ostvarili najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima.

Rukometna reprezentacija BiH jedina je selekcija naše zemlje koja je uspjela izboriti plasman na svjetsko i evropsko prvenstvo. Najbolji rukometaši BiH debitovali su na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine, a debi na Evropskom prvenstvu imali su ove godine na takmičenju održanom u tri zemlje – Norveškoj, Švedskoj i Austriji. na oba takmičenja BiH je svoj nastup okončala u grupnoj fazi.

Nogometna reprezentacija BiH iza sebe ima samo jedno veliko takmičenje – Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, kada je u grupi igrala protiv Argentine, Nigerije i Irana. Izabranici tadašnjeg selektora Safeta Sušića upisali su poraze od Argentine (2:1) i Nigerije (1:0), de pobjedu protiv Irana (3:1). nastup su završili kao trećeplasirana selekcija u grupi.

Iako nije olimpijski sport, ne treba zaboraviti velike uspjehe šahista sarajevske Bosne, koji su 20. novembra 1994. godine u Lyonu osvojili prvu titulu prvaka Evrope, nošeni tada jednim od najboljih šahista svijeta Garijem Kasparovom.

Drugu titulu ekipnog evropskog prvaka Bosna je osvojila 1999. godine na Kupu evropskih šampiona u Bugojnu. Treću titulu prvaka starog kontinenta “Bosnaši” su osvojili u Neumu 2000. godine, a četvrtu 2002. godine u Kalithei, kada je zvanično postala najtrofejniji šahovski kolektiv Evrope ispred moskovske CSKA koja je imala tri titule.

Ne treba zaboraviti ni plasman bh. tenisera Damira Džumhura koji je 2018. bio 23. igrač svijeta prema jakosnoj ATP listi ili uspjehe boćara Markice Dodiga, višestrukog prvaka svijeta. BiH je imala još mnogo medalja sa velikih takmičenja a između ostalih ističu se karatisti, džudisti, bacači kugle, atletičari i mnogi drugi.

BiH jedna od rijetkih zemalja koje još nemaju olimpijsku medalju, uprkos velikom talentu koji u ovoj zemlji postoji, ali nije propraćen adekvatnim ulaganjima i infrastrukturom.

Šansu da to promjene na ovogodišnjoj Olimpijadi u Tokiju imat će Larisa Cerić, kojoj je to jedina medalja koja joj nedostaje u bogatoj kolekciji, uz bacača kugle Mesuda Pezera i atletičara Amela Tuku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno