Info

Sporazum BiH i Albanije o lakšem putovanju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hecegovine Igor Crnadak 30. jula 2015. godine boravi u radnoj posjeti Republici Albaniji gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova Republike Albanije Ditmirom Bushatijem, kao i drugim visokim zvaničnicima Albanije, saopćeno je na službenoj stranci Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hecegovine.

Ministar Crnadak u susretu s ministrom Bushatijem se složio da je bilateralna saradnja dvije države dobra, ali se treba veća pažnja posvetiti mogućnostima veće ekonomske saradnje i robne razmjene između dvije države. Ministar Crnadak je istakao da obje države imaju zajedničke aspiracije na putu ka Evropskoj uniji, a da će tom putu tome sigurno doprinijeti veća regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina je posebno zainteresirana za suradnju u okviru Berlinskog procesa, gdje je na svim dosadašnjim sastancima potvrđeno da je regionalna saradnja, orijentirana prema konkretnim projektima, osnov za ostvarenje ekonomskih prioriteta regiona.

Ministar Crnadak je upoznao sagovornika s dosadašnjim aktivnostima za vrijeme predsjedanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope.

Tokom posjeta ministri Crnadak i Bushati su potpisali “Sporazum o izmjenama sporazuma između Vijeća ministra Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnim putovanjima državljana”. Sporazumom je olakšan ulazak i boravak državljana BiH i Albanije na teritoriju druge države uz predočenje bilo kojeg važećeg identifikacionog dokumenta i to najduže 90 dana unutar razdoblja od 180 dana. Potpisivanje ovog Sporazuma će sigurno dati veliki doprinos u olakšavanju kontakata državljana BiH i Albanije kao i razvoj ekonomskih, humanitarnih, kulturnih, znanstvenih i drugih veza.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno