Info

Specijalista Ermin Čehić: Prijedlog zakona o humanoj reprodukciji je nazadan i štetan za pacijente

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Specijalista Ermin Čehić: Prijedlog zakona o humanoj reprodukciji je nazadan i štetan za pacijente – Medicinski potpomognuta oplodnja predstavlja skup radnji i postupaka kojim se nastoji pomoći parovima kojima je potrebna pomoć prilikom začeća i/ili iznošenja trudnoće kako bi došli do željenog potomstva. Zakonske regulative u zemljama regije su u skladu s vremenom i tehnologijama, dok naši nacrti zakona BiH vraćaju 30 godina unazad, poručuju stručnjaci.

Prijedlozi, a zatim i nacrti zakona o kojima se raspravlja u našoj državi uvijek su privlačili dosta pažnje stručnjaka u profesijama kojih se tiču. Načelnik jedine javne službe za humanu reprodukciju u BiH i specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista humane reprodukcije Ermin Čehić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako humana reprodukcija obuhvata niz procedura i postupaka koje zahtijeva Evropska unija.

“To je čitav niz procedura i postupaka, a pravo na potomstvo spada u temeljna ljudska prava, zagarantovano je Evropskom poveljom te je to razlog zbog kojeg EU pritišće da se i u BiH donese taj zakon”, kazao je Čehić.

On je učestvovao u kreiranju prvog prijedloga zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koji je 2014. godine pao zbog nedostatka kvoruma. Učestvovao je i u radnom timu gender komisije pri Parlamentarnoj skupštini BiH kada je donesen krovni prijedlog zakona, a obračun ekonomskih troškova prepustili su ministarstvima Federacije BiH i Brčko distrikta. Međutim, s obzirom na to da je Evropska unija tražila zajedničku zbirnu bazu na nivou cijele Bosne i Hercegovine, zakon ni tada nije prošao.

Današnji prijedlozi i nacrti zakona Bosnu i Hercegovinu vraćaju 30 godina unazad.

“Zakon koji je iz 2014. predložio je SDP. On je iz forme prijedloga vraćen u nacrt i prošao je proceduru Parlamenta FBiH, a i Ministarstvo zdravstva dalo je prijedlog zakona koji je restriktivan i gori nego prijeratni koji je bio na nivou Jugoslavije”, izjavio je Čehić za Klix.ba te dodao:

“Zakon koji predlaže Vlada FBiH onemogućava tehnološki razvijene postupke koji se rade i primjenjuju u praksi i time ostavlja probleme 40 posto pacijenata neriješenim, čime novac direktno iz BiH šalju u Srbiju, Hrvatsku pa i Sloveniju”.

S obzirom na to da je učestvovao u kreiranju Zakona o potpomognutoj oplodnji na nivou Srbije i Slovenije, Čehić ističe kako su regija i Evropska unija dosta ispred nas.

“U Srbiji imaju najmoderniji zakon u našem regionu i svi naši pacijenti će ići u drugu državu, a tek ćemo onda mijenjati zakon. Da li je to nekome cilj ili žele poboljšati posao privatnim ustanovama kojih je sve više, ne znam, ali time bismo gubili milione KM godišnje”, dodao je Čehić.

U Centru za humanu reprodukciju u Zenici, koja predstavlja jedinu javnu instituciju na nivou Bosne i Hercegovine, godišnje pomoć zatraži više od 500 pacijenata.

U prosjeku, troškovi u Centru za humanu reprodukciju u Zenici iznose od 2.000 do 4.000 KM, a u privatnim institucijama postupak košta između 8.000 i 10.000 KM.

Kantoni su uspjeli donijeti pojedine zakone da pomognu sufinansiranje troškova pacijentima, ali to su mali iznosi pomoći s obzirom na troškove koje pacijenti imaju.

“Novi zakon bi regulirao oblasti i dao pacijentima pravo na broj postupaka, dok to sada uopće nije regulirano na nivou Federacije, već na nivou kantona. Novi zakon koji predlaže Vlada bi nas vratio 30 godina unazad, jer nemamo kontrolu postupaka, ono što je rutina u svijetu, i lično mislim da bi bio štetan za struku i pacijente. Zakon SDP-a je plod kompromisa i moglo bi se nešto uraditi. Zakoni se mijenjaju, to je živa materija jer se tehnologija mijenja svakim danom”, dodaje naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, zakon koji predlaže Vlada FBiH bi diskriminirao pojedine pacijente, a za kraj je dodao kako je bitno da BiH bude ukorak s regijom.

klix.ba

Elmedin Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno