Kultura

Spasite bh. izdavaštvo od propasti!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Spasite bh. izdavaštvo od propasti! – Kriza izazvana pandemijom koronavirusa dodatno je pogoršala ionako lošu poziciju bh izdavaštva, ocijenio je Muamer Spahić, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Spahića, prodaja knjiga dramatično je pala, iako izdavači pokušavaju iznaći alternativne modele poslovanja.

“Objavljivanje novih naslova do daljnjeg je obustavljeno, a ekonomska kriza zasigurno će veoma brzo rezultirati bankrotom značajnog broja izdavačkih kuća i otpuštanjem velikog broja uposlenika u oblasti izdavaštva“, naveo je Spahić.

Da bi se izbjegao takav scenarij potrebno je, smatraju u Zajednici izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini, poduzeti vlade na svim nivoima u našoj državi, ciljano i sistemski pomoći bh izdavaštvu, ali i cijelom sektoru kreativne industrije.

Zbog toga su Federalnom ministarstvu kulture i sporta predložili sljedeće mjere:

1. da odmah formira poseban fond za kreativnu industriju s ciljem pružanja urgentne pomoći izdavaštvu i drugim granama kreativne industrije kako bi se preduprijedio bankrot i otpuštanje radnika;

2. da sredstva ovogodišnjim budžetom predviđena za izdavaštvo ne umanjuje ili ne usmjerava u druge svrhe;

3. da ovogodišnja sredstva fondacija za izdavaštvo i bibliotečku djelatnost namijenjena podsticaju i otkupu knjiga dodjeljuje isključivo profesionalnim izdavačima koji imaju uposlenike, da bi se sačuvala radna mjesta i održalo poslovanje izdavačkih kuća;

4. da rebalansom budžeta i unutrašnjom preraspodjelom osigura dodatna sredstva za vanredni otkup i pomoć izdavaštvu, da bi se barem djelomično ublažili pogubni efekti koje će na poslovanje bh. izdavača u narednom periodu imati ekonomska kriza izazvana korona virusom.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno