Naše

SPARTA – Hljeba nema, a za igru se uhvatite u kolo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
SPARTA – Hljeba nema, a za igru se uhvatite u kolo – Bilo jednom tako u nekoj zemlji Summer fest i na njemu nastup zeničkih umjetnika pod nazivom “Svjetski a naši”. Prva asocijacija na ‘svjetski’ mi je bila da vjerovatno nastupa Edi Karamazov na lutnji i Boško Jović na gitari, a onda me kolega obavijesti da će tu nastupati većinom folk pjevači iz Zenice.
Cijeli život sam pokušavao naći opravdanje za sve one koji uživaju u sintetičkom zvuku poluorijenta i tekstu koji najčešće vrijeđa inteligenciju i koji opravdava riječ ‘narodna’, muzika za široke mase, ali nisam uspio. Neopravdan čas i smanjeno vladanje nametalo se kao jedini izbor za turbofolk.
A onda se na bini ukaza stari roker Saša Domuz, sedamdesetogodišnjak sa gitarom i riječima :
-“Idemo drugovi i drugarice, ostavite mobitele i vratite se svojoj duši. A sada Elvis Presley”!
Gledam tog dinosaura koji je vrhunski muzičar kako pokušava doprijeti do mase koja je, kasnije će se ispostaviti, došla zbog Mirze Šuta i sa upaljenim blicevima na telefonima zapjevaše:
“I kad je maska pala sa tvog lica, shvatio sam da si žena izdajica”.
Za kraj su ostavili Nihada Fetića Hakalu i njegov hit “Eh da mi je osjetiti željezarin miris dima” i oduševljenu svjetinu koja je klicala refren toliko uvjerljivo i jako da sam već sutra očekivao vanrednu press konferenciju Eko foruma.
Međutim, na fb nađoh samo jednu objavu sa fotografijom željezare koja ispušta  strašan dimni oblak i komentar autora:
“Osjetiš li ga Hakala?”.
Onako iscrpljen povezah tu noć sa nastupom Hanke Paldum koji se završio izvedbom harmonikaša na čije se zvuke uhvatiše tri različita kola i još je samo falila “boda” volova, i Čevljanovići bi bili u ogromnim problemima da nadmaše Zenicu.
Simfonijski orkestar grada je pred gašenjem i opstaje zahvaljujući entuzijazmu profesora i najboljih učenika škole. Bosansko narodno pozorište ,Biblioteka i Muzej bi odavno postali prostor za neke Zvezde granda da nisu na budžetu države zadržavajući bar malo dostojanstva da nije ovo sve laka zabava željnom mnijenju.
Čak i nekad popularno Kino, sada primamljivog naziva Multiplex, bi bilo stvar prošlosti da u samom sklopu objekta nema kafanu koja drži temelje kinematografije.
Postoji li 300 Spartanaca u ovom gradu koji će se na Termopilu u nekom tjesnacu  suprostaviti hordama koje osvajaju i ruše sve pred sobom?
Ima li neki novi Leonida koji će izgraditi  novi i bolji sistem vrijednosti na koji ćemo biti ponosni?
Ima, naravno da ima.
 Al’ sutra, malo sutra!
Tražili ste hljeba i igara. Hljeba nema, a za igru se uhvatite u kolo i ne brinite za tekst.
Tekst imamo:
“Otkud svi ti paraziti što su nam zagustili, nemoj stari moj krivi smo mi što smo ih pustili”.
Spartanac odlazi iz bitke sa štitom ili na štitu.

Benjamin Mostić

(Autor je zaposlenik i predsjednik sindikata RTV Zenica)


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno