Naše

Inspekcije i inspekcije?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Inspekcije i inspekcije? – Malo čudan naziv za početak priče, ali pod dojmom najnovije akcije inspektora UIO u vezi kontrole prodaje duhana u našem gradu, ne mogu a da ne napravim paralelu.
Ova, svejedno koja od dvije koje su obe državne, koja namiče novac u budžet i tako fanatično i u transu proganja ovu jadnu sirotinju koja pokušava preživjeti svakodnevnom prodajom na cesti.
Ali, problem je i država koja ne da preživljava već je navikla decenije da živi od naplate akciza na duhan, mada blago rečeno žive od prodaje sredstava za razboljijevanje i ubijanje, za razliku od one druge”inspekcije” gdje se žrtve takođe razboljevaju i umiru, ali ni blizu u rezultatima rada i naplate svog dijela “tala”.
Očito im je ova djelatnost daleko manje atraktivna i privlačna za razliku od duhana.
Da konačno otkrijemo i onu drugu državnu – Federalna inspekcija za zaštitu okoliša i to lokacija – kancelarija Zenica. U obe branše figurira okoliš, zagađenje, bolesti, umiranja i tu prestaje svaka sličnost. Toliko za uvod.
Kada je Federalna uprava za inspekcije odlučila da otvori posebnu kancelariju u Zenici, što i učiniše u januaru 2013.g., nama nekima iz toga doba se ukaza tračak svjetla u maglovitom, smrdljivom i prašnjavom zeničkom zraku. Kako objasniše razloge – kancelarija se otvara radi “unapređenja ukupnog stanja po pitanju zaštite okoliša u ZDK i gradu Zenici i efikasnijeg rada , sa sjedištem u Zenici”.
Direktni povod su bili učestale incidentne situacije u Mittalu – Zenica koji je dobio atribut “kritično rizičan” obzirom na vrstu privredne djelatnosti kojom se bavi. I pošto tada nije bilo odgovarajučeg profila stručnjaka, ovo reprezentativno mjesto dobi dipl.inž. građevine Mlačo Mediha. Koliko metalurgija i građevina imaju sličnosti, vjerovatno onoliko koliko ima i građevina u krugu željezare ili Mittala, ali šta je tu je.
Ovaj svečani trenutak brzo prođe i već u oktobru pomenuta osoba ode sa ove pozicije i na njeno mjesto sada treba postaviti zamjenu.
I kad će sreća , ponovno dobismo dipl.inž. građevine Ljubu Tadić.
Pošto je tada obavljala funkciju feder. građ inspektora, njenom resoru “pridodaše” onako usput i resor ekologije i zaštite okoliša. Šta to znači u obimu posla, dovoljno je reči da je ZDK najugroženiji kanton što se tiče zaštite okoliša. Zenica, Kakanj, Maglaj, Vareš, Ilijaš, rudnici, i sva teška industrija skoncentrisana na ovakvom prrostoru i “prikačena” kao dodatna aktivnost nekome ko je potpuno izvan ovih tehnologija i zaštite okoliša. Ovakvim izborom i reorganizacijom nam naša vlast pokaza koliko je ozbiljno shvatila ovaj posao i naše stanje. O izvršiocu neću ništa poseno kazati, osim da se u 2014. i 2015.g. ništa nije uradilo u Zenici, bez ijedne kazne nakon pregleda. To je vrijeme intenzivnog rada kompanije Mittal, vrijeme kada su trebali nove okolinske dozvole i kada je krenula aktivnost u tom smjeru
. I gle čuda, javiše se u 2016.g. sa ukupno naplačenim kaznama od  nevjerovatnih 6.600 KM ( slovimašesthiljadašesto KM ) da ne bude zabune, po izvještaju dobijenom od Federalne inspekcije.
Polovinom 2017.g. Eko Forum reaguje i ponovno traži izvještaje jer se zaposlenik sa sjedištem u Zenici ne javlja, kao da je propao u zemlju. Krajem 2017. i čitavu 2018.g. mu se gubi svaki trag, da bi naknadno saznali da je to mjesto prazno i da se traži sljedeći stručnjak, valjda ne opet građevinac.
Je li to mjesto postalo nepopularno i omraženo, nakon što je Eko forum tužio Federalnu inspekciju za nesavjesan rad u tako “kritičnom” gradu i životnoj sredini, ne znam.
Uglavnom čitavu 2018.g. su se tražili kandidati a mi molili Boga ( iako se malo bavimo vjerom ) da na to mjesto dođe neko ko zna šta je metalurgija, željezara, koksara i šta su u stanju da nam prirede.
I dobismo ga, još stanovnik iz Zenice, doduše malo manje vlada pomenutim oblastima, ali se bavi ekologijom jer uradi i doktorski rad iz prerade komunalnog otpadnog mulja. Jest malo podalje od VP, Koksare, aglomeracije , energetike ali popravljamo se, sad smo bar u onom zagađenom području.
O njegovim dilemama i daljnim odlukama neću ovaj put, treba da mu damo vremena da odluči hoće li ostati na ovom radnom mjestu ili će preseliti negdje gdje je puno čišća atmosfera. Živi bili, pa vidjeli.
Za kraj, naši federalni inspektori od 2013.g pa do 2018.g, kroz kazne naplatiše iznos od cca max.40.000 KM ( tačan iznos još ne znamo jer ne dobismo konačan izvještaj za 2017. i 2018.g. ).  Koliko je to mizeran iznos za 5 godina za kompaniju koja god. zaradi preko 350 mil. eura, koja je največi izvoznik u BiH i koja nam u Zenici svakodnevno servira porcije zagađenja, bolesti i smrti je tragično-smiješno pričati.
Za to vrijeme godinama odgađaju i prolongiraju obaveze iz okolinskih dozvola i tražena ulaganja od desetina miliona KM u ekološke projekte. Najbolji primjer takvog ponašanja je postrojenje BOF čeličane i aglomeracije gdje je potrebna oprema trebala već odavno biti u redovnom i normalnom radu.
kako to izgleda kad država štiti svoje interese, vidjesmo iz gore pomenute akcije – u jednom danu oduzeše robe u vrijednosti od 56.000 KM ( plus kazne ) koje će im njihovi sudovi donijeti.
Iz ovog vam je jasno i koga onda država štiti i gdju su na tom spisku obični građani, oni od kojih tako dobro žive vlast i njene institucije.
Alibegović Zlatan


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno