Posuđeno

Soroščad

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina, u okviru programa za obrazovanje, podržavao je i podržava “različite aktivnosti” kojima se, navodno, želi unaprijediti trenutno stanje u obrazovanju. U okviru podrške projektima iz oblasti obrazovnog sistema FOD BiH finansirao je i izradu čitanki za osnovnu školu Svezame, otvori se (5, 6, 7, 8 i 9), čiji je izdavač bila izdavačka kuća Sezam iz Sarajeva, i Onlist za školsku praksu “Školegijum”. Ovi projekti FOD BiH, kojima se grubo krše propisi naše zemlje, doveli su u neravnopravan, tj. diskriminatoran položaj druge izdavače i autore udžbenika na bosanskom jeziku.
Iako udžbenik jeste javno dobro, njegovo izdavanje, distribucija i prodaja tržišna je aktivnost izdavačkih kuća koje bi trebalo da se ravnopravno natječu za svoj tržišni udio. Pomaganje i promoviranje samo jednog izdavača i jedne grupe autora, osim što nije korektno, u suprotnosti je i sa zakonom. Naime, Zakon o konkurenciji u Bosni i Hercegovini promovira ravnopravnost svih sudionika na tržištu i najoštrije zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije ili preferencijalnosti. Iako se, u spomenutom slučaju, radi o krupnom, zapravo nedopustivom obliku tržišnog uplitanja FOD BiH, ipak više vrijeđa diskriminacija autora i izdavača od organizacije koja se deklarativno zalaže za ravnopravnost i jednakost. Spomenuti projekti FOD BiH zapravo udovoljavaju samo grupi ljudi, uglavnom okupljenoj oko izdavačke kuće Sezam, koja pod izgovorom zaštite općeg javnog dobra uz pomoć Fonda ima preferencijalan status na tržištu. Slična je situacija i s projektom “Školegijum”, čiji je i formalni izdavač Fond otvoreno društvo BiH, a koji vode ljudi usidreni u klasičan “sukob interesa” (naime, oni su autori udžbenika Svezame, otvori se), kojima “Školegijum” jedino i služi kao mjesto razračunavanja i blaćenja konkurencije, odnosno ostvarenja bolje tržišne pozicije i vlastitog probitka.
Izvršna direktorica FOD BiH, izvjesna Dobrila Govedarica, navodi da je razlog finansiranja projekta izrade čitanke za osnovne škole, zapravo, “odgovor grupe građana, istovremeno i stručnjaka i nastavnika jezika i književnosti na rezultate analize sadržaja udžbenika objavljene u knjizi Čemu učimo djecu.” Ne ulazeći u zaključke ove “studije” (o čijoj bi se površnosti, nekompetentnosti i pretencioznosti dalo argumentirano govoriti), a koji su gospođu Govedaricu naveli da pare FOD BiH usmjeri u ovaj projekt, slobodni smo primijetiti da je jedan broj autora spomenute “studije” kasnije postao i dio tzv. autorskog tima čitanke Svezame, otvori se. U antikorupcionoj mreži ACCAUNT takve aktivnosti kvalificiraju se kao “namještanje tendera”. Dakle, odabir autora čitanke, “grupe građana, istovremeno i stručnjaka”, nije izvršen u skladu s proklamiranim principima ravnopravnosti i otvorenosti FOD BiH, nego je povjeren prijateljima gospođe Govedarice.
Treba pošteno reći da gospođa Govedarica ima goleme zasluge za bh. izdavače udžbenika. Samo njena pretencioznost i arogancija spasila je izdavače od ozbiljnije štete koju su mogli trpjeti od ovog projekta FOD BiH. Naime, “grupa građana istovremeno i stručnjaka” kojima je ona povjerila dobro honoriran posao izrade čitanki napravila je, po općeprihvaćenoj ocjeni nastavnika bosanskog jezika i književnosti, sasvim neupotrebljiv udžbenik. “Vile su nas pronosale”, reče jedan kolega izdavač, jer “bolji” izbor autora svome konkurentu sami ne bismo napravili. Subvencionirani rukopisi čitanki FOD BiH završavali su, uglavnom, kao najgore ocijenjeni na gotovo svim natječajima, a oni koji su, uz neviđen pritisak “grupe građana” na recenzente i nadležna ministarstva, nekako i uspjeli proći predviđene konkursne procedure i naći se na tržištu, bit će zabilježeni u povijesti bh. izdavaštva kao udžbenici s najmanjim tiražom (koriste ih u samo nekoliko škola, 3 ili 4, uglavnom sami autori i njihova najuža rodbina i prijatelji).
Za izdavača udžbenika Svezame, otvori se Dobrila Govedarica izabrala je (“otvoreno i javno”) izdavačku kuću Sezam, za koju se dalje od Marijin Dvora nije čulo i čiji su vlasnici čuveni po vještini upravljanja blokiranim firmama. Ta je izdavačka kuća u međuvremenu propala, pa bi Koordinacija ministara obrazovanja u FBiH, postupajući po odredbama Pravilnika o izradi udžbenika, trebala brisati sa spiska za upotrebu sve udžbenike ove izdavačke kuće. Naravno i čitanke Svezame, otvori se.
Tako bi trebalo da završi udžbenički projekt FOD BiH u koji je uložen velik novac i koji je, grubo se miješajući u udžbeničku politiku FBiH, diskriminirao i ponizio gotovo sve izdavače i autore udžbenika na bosanskom jeziku. Pretpostavljamo da uludo potrošen novac Fondu i ne predstavlja velik problem, ali smatramo da organizacija kakva je FOD BiH ne bi smjela stajati iza ovakvih projekata, jer time narušava svoj ugled i ozbiljno dovodi u pitanje svoje djelovanje.

Muamer Spahić,
direktor IK Vrijeme Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno