Posuđeno

Plakati Refugees welcome i u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U vezi nedavnih vijesti oko promjene rute kretanja izbjeglica iz Sirije, koja bi mogla ići kroz BiH, u gradovima širom BiH su osvanuli plakati sa tekstom “REFUGEES WELCOME jer smo ljudi” kao poruka dobrodošlice sirijskim izbjeglicama. Između ostalog plakati su uočeni i u Zenici.

Iako smo o skrbljenju o izbjeglicama posljednjih tjedana bili konstantno okruženi najčešće negativnim porukama i komentarima sa portala iz Hrvatske i Srbije, Bosna i Hercegovina je pokazala ipak drugačiju priču i naličje. Nakon sto su gotovo svi u toj državi iskusili teror i užase rata prije 20 i više godina, državaljani Bosne i Hercegovine su danas itekako svjesni šta znači riječ rat i šta se sve mora napraviti da bi se iz istog izašlo kao covjek.

Prilog potpore takve vrste mišljenja su i plakati koji su se počeli pojavljivati u gradovima diljem Bosne i Hercegovine. Naime od Mostara do Banja Luke su ljudi iskoristili javni prostor da im se čuje glas te počeli postavljati natpise ‘’Refugees Welcome, Jer smo ljudi’’ čime pokazuju suosjećajnost sa izbjeglicama te nude pomoć u slučaju skretanja izbjegličke rute prema Bosni i Hercegovini.

Bez obzira na već dvadesetogodisnja konstantna medijska napominjanja o nepomirljivim etničkim i vjerskim grupama koji navodno ne žele da žive skupa, izgleda da je ljudska strana BiH ipak izvukla duži kraj. Bosna i Hercegovina je ujedinjena u svom naumu da pomogne čovjeku u nevolji te se time pridružila državama koje su spremne učiniti isto. Iako su takve zemlje, čini se u manjini, bitno se striktno pozicionirati na jednu od strana, želite li pomoći ili ne. Prostora za “ali” nema.

A.A.

11992444 10207649823792743 1879990748 n

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno