Info

Solarni most Gelsenkirchen – Zenica: ceremonija primopredaje – Boračko jezero 19. septembar

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Solarni most Gelsenkirchen – Zenica: ceremonija primopredaje – Boračko jezero 19. septembar  – VIŠE O PROJEKTU ” SOLARNI MOST GALSENKIRCHEN – ZENICA”
„Solarbrücke Gelsenkirchen – Zenica”
Solarni most Gelsenkirchen – Zenica
Projekat interkomunalne suradnje- “aGEnda 21”
Gradovi Gelsenkirchen i  Zenica su partneri  /gradovi prijatelji/ već 49 godina.
Cilj ovog partnerstva  je razmjena i prenos znanja između dva grada i obuhvatao je  vrlo različite teme iz oblasti kulture, ekonomske saradnje, sporta , nevladinih organizacija /NVO/ . U sklopu aktivnosti održivosti Grada Gelsenkirchen je pilot projekat “ Komunalnog partnerstva održivosti” ukljućio Zenicu i zajednički su intezivirali suradnju  u sklopu ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda / SDG-s/
Cilj projekta je primjer provedbe Agende 2030 i njezine primjene na pojedinim lokalnim razinama
Projekat je započeo u januara 2017. U roku od godinu dana dva grada su razvila zajedničke ideje za provedbu Agende 2030.  Postavljen je cilj pružanja kvalitetnijeg obrazovanja u oba grada s ciljem podizanja svijesti održivosti. Plan projekta je izgraditi “solarni most”
Solarni moduli koji su demontirani sa autobuske stanice u Gelsenkirchen će bit ponovo instalirani u Gelsenkirchenu i Zenici  na lokacijama:   Gelsenkirchen / dvorac za djecu  Nienhausen/, Zenica – Savez izviđača grada Zenica,  izviđački centar Boračko jezero. Djeca i mladi oba grada će kroz prateće mjere osposobljavnja i  praktičan pristup SDG-i, tako zajednički podržati održivi urbani razvoj.

Do kraja 2018 godine mreža učesnika u Gelsenkirchenu i  Zenici će raditi na provedbi projekta.
Delegacija Grada Gelsenkirchen će od 17-20.09. 2018 godine, boraviti u Zenici i obaviti razgovore sa lokalnom zajednicom , UNZE , sportskim Savezom  i NVO . Već u  srijedu 19.09 u izviđačkom centru  na Boračkom jezeru sa počektom u 12 sati bit će izvšena ceremonija zvanične primopredaje 15 solarnih panela sa pratećom opremom.
Ceremoniji na Boračkom jezeru će prisustvovati delegacije gradova Gelsenkirchen i  Zenica i 60 članova Saveza izviđača grada Zenica
Zahvaljujemo se gradovima Gelsenkirchen i  Zenica koji su našu organizaciju prepoznali kao ekološki osvještenu i uključili nas u realizaciju i implemtaciju projekta   “aGEnda 21”  te nam omogućili da naš izviđački centar među prvima zakorači  u centre za mlade sa izvorima  održive energije .
Savez izviđača grada Zenica


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno