Naše

Šokantno: 10-godišnja učenica preminula od meningokokne sepse nakon što joj je pozlilo u školi

Škola bez potrebnih i pravovremenih pojašnjenja roditeljima
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šokantno: 10-godišnja učenica preminula od meningokokne sepse – Desetogodišnja Dž. H. (kći M.) iz Briznika kod Zenice preminula je u petak uvečer, a danas joj je klanjana dženaza i ukopana je na mjesnom mezarju nakon podne namaza, saznaje Zenicablog.

Dž. je bila učenica petog razreda Osnovne škole “Arnauti” u istoimenom zeničkom selu, te je u srijedu bila na nastavi, kad joj je pozlilo. Roditelj je došao po nju u školu, te je odveo kući.  U četvrtak ujutro roditelji je nisu mogli probuditi, pa je prebačena u bolnicu, u stanju kome, gdje su joj se ljekari borili za život tridesetak sati. Utvrđena je, saznajemo nezvanično, meningokokna sepsa, koja je navedena kao uzrok smrti.

Kako saznaje naš portal, već u toku prijepodneva, u četvrtak, nakon što se utvrdilo koju školu je pohađala, u školu je stigla sanitarna služba, koja je, nakon što su učenici pušteni kućama, izvršila zaprašivanje učionice i škole.

– Roditelji su šokirani, jer nisu znali ništa, o čemu se radi, šta treba poduzeti. Ogorčeni smo što nam je putem društvenih mreža rečeno da dovedemo djecu u petak ujutro pred školu, da je sve organizovano i da dođemo ujutro sa djecom, kaže nam jedan od roditelja N.S.

I dok su se roditelji pitali šta se događa, zašto je nastava prekinuta, te šta trebaju uraditi da zaštite svoju djecu, porodice i sebe, prema kazivanju roditelja, učiteljica A.H. je po njihovoj tvrdnji sebi organizovala vakcinisanje, a da se nije udostojila roditeljima reći ni šta treba da očekuju.

– U petak ujutro, iako nam je rečeno da je sve organizovano, bili smo prepušteni sami sebi, djeca su kisnula sat na onakvom vremenu, iako nisu bila bolesna, razboliće se od onog. Ništa nije bilo organizovano, čak su i vakcinisani bez pregleda. Tad smo saznali i da je učiteljica vakcinisana odmah, a djeca mogu i pričekati. Dodatno smo ogorčeni jer smo nezadovoljni da pet godina kako nam djeca pohađaju taj razred nemamo pravo imati broj mobitela učiteljice, da bi mogli da se čujemo u vanrednim situacijama, kaže N.

Nastava u četvrtak popodne nije organizovana zbog neugodnog mirisa nakon dezinfekcije, ali je nastavljena u petak. Sada roditelji, zbog nemarnog odnosa uprave i učiteljice, javno dogovaraju bojkot nastave dok pred njih ne izađu nadležni i pojasne svoje nečinjenje i skrivanje istine šta se dogodilo.

– Poznato je da su ti javni objekti, kao što su škole, kasarne, ustanove pogodno tlo za širenje meningokokne sepse. Umjesto da nas se odmah zovne i zajedno poduzmemo korake, od nas se krilo sve, bez ikakvog razloga. Pa i za smrt djevojčice i stanje u školi niko ne bi objavio javnost, da se mi nismo odlučili to učiniti putem vašeg portala, kaže nam ovaj roditelj.

Danas nije bilo moguće saznati više informacija u školi, a i iz Ministarstva obrazovanja ZDK nije bilo informacija o ovom slučaju, dok nisu progovorili roditelji djece iz ovog razreda, koji je pohađala nesretna djevojčica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno