Zenica

Šokantni podaci iz Udruženja penzionera Zenica: Za četiri mjeseca 551 zahtjeva za posmrtninu

Obavijest penzionerima/umirovljenicima članovima Udruženja,

Poštovani,
Ovim putem želimo da obavijestimo naše članove da je izrazito velika smrtnost penzionera/umirovljenika, koja je bila posebno izražena u zadnja tri mjeseca 2020.godine, nastavljena i u ovoj 2021.godini. Za nepuna četiri mjeseca ove godine, Udruženje je isplatilo 381 naknadu za posmrtnine dok još imamo 170 prijavljenih za ovu vrstu naknade, to znači da smo dobili 551 zahtjev za isplatu.

Napominjemo da je ranijih godina prije pandemije COVID-19, mjesečno bilo u prosjeku 55 zahtjeva za posmrtnine, a sada je više od 100 zahtjeva mjesečno. Za tako veliki broj zahtjeva potrebna su veća sredstva nego što je mjesečni priliv sredstava od članarine. Udruženje se opredjelilo da zaštiti svoje članove i nije se odlučilo na smanjivanje visine naknade za posmrtnine, iako postoji statutarna mogućnost za to. Zbog toga je prisiljeno da posmrtnine isplaćuje sa odgodom, što je znatno povoljnije za naše članove.  Očekujemo da će se ova situacija smiriti u naredna četiri mjeseca uz znatno manji broj umrlih kao što je bio slučaj u svim ranijim godinama.
Zbog svega iznesenog molimo naše članove za razumijevanje i strpljenje čime će mnogo pomoći uspješnom radu Udruženja.

Udruženje u svim slučajevima stoji uz svoje članove i ovakvim radom omogučeno je i izvršavanje ostalih obaveza a posebno pomoć penzionerima/umirovljenicima u vidu subvencija za lijekove, poklon paketa, banjske rehabilitacije i drugih obaveza. Još jednom se zahvaljujemo našim članovima na razumijevanju i pozivamo ih na poštivanje mjera i da se čuvaju od ove pošasti. Napominjemo da je na društvenim mrežama po navedenom pitanju prisutno dosta nekorektnih optužbi na račun Udruženja, proisteklih iz neinformisanosti o teškoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Molimo članove Udruženja da ne prihvataju nekorektne i neargumentovane komentare koje imaju neke druge ciljeve.

S poštovanjem!
Služba Udruženja

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem